Vuokralaiset ry: Korjauksiin varautumiseen tarkennuksia – uutta järjestelmää ei tarvita!

23.1.2017

Valtion lainoittamat vuokratalot noudattavat omakustannusperiaatetta, joka lähtökohtaisesti toimii siten, että kaikki kiinteistön kulut katetaan vuokrilla. Ihannemaailmassa järjestelmä pitää asumiskustannukset kurissa.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen tarttui jäsenistömme kannalta tärkeään asiaan -  karanneisiin asumiskustannuksiin ja asumistukimenoihin. Vuokralaiset ry:ssä jaamme Aaltosen tuskan asumiskulujen kalleudesta. Ratkaisuna vuokrasääntely valtiontukemiin asuntoihin kohdistettuna ei toisi suurta muutosta tilanteeseen.

Pääjohtaja Aaltonen esittää, myös vuokrien ohjaamista pelkästään juokseviin menoihin, ja korjauksiin varauduttaisiin joko erillisellä rahastolla tai valtion budjetin kautta.

Vuokralaisilta korjauksiin kerättyjen varojen käyttöä pitää ehdottomasti tarkentaa. Korjauksiin varautuminen automaationa johtaa herkästi laiskuuteen vuokranantajien osalta. Onko toimijoillamme tänä päivänä riittävästi tarmoa ja porkkanoita korjausten tehokkaimpaan ja taloudelliseen toteuttamiseen?

Hankintalakiin liittyvä liiallinen keskittyminen korjaustoiminnassa johtaa usein siihen, että asukashallintoa ei kuunnella. Keskitetty korjaustoiminta johtaa järjestelmään, joka syö vuokralaisilta motivaatiota osallistua yhteishallintolain mukaiseen toimintaan ja vaikuttamiseen. Kiinteistön ylläpitoon liittyvissä asioissa asukkailla olisi paljon asumisen mukanaan tuomaa tietoa.

Näkemyksemme mukaan valtion lainoittamissa kohteissa on jo järjestelmä, jolla korjauskulut rahoitetaan. Kiinteistöjen laadukasta elinkaarta ajatellessa on iso virhe rahoittaa korjaukset valtion budjetin kautta – varojen löytyminen olisi kiven alla.

Korjauskulujen lisäksi Vuokralaiset ry puuttuisi pääomakulujen helpottamiseen. Vuokralaiset ja asumisoikeusasukkaat ovat jo vuosia maksaneet markkinaehtoisiin lainoihin verrattuna korkeampaa valtion lainojen korkoa. ARA-kohteiden asukkaat ovat näin tukeneet valtiota vuosia ja tilanne pysyy ennallaan.  Tähän asumiskuluja nostavaan elementtiin valtion pystyisi nopeasti puuttumaan.

Kustannusten läpinäkyvyydellä hallitaan asumiskuluja!

 

 

Lisätietoja: Anne Viita, toiminnanjohtaja Vuokralaiset ry puh 050 5883483