Vuokralaiset ry: Vuokrat nousevat, mutta KELA vaikeuttaa tulkinnoillaan vuokramarkkinoita

9.3.2017

Vuokrat nousivat yhä inflaatiota nopeammin, kertoi Tilastokeskuksen julkaisema tuore vuokrien vuositilasto. Valitettavasti KELA vaikeuttaa tällä hetkellä vuokramarkkinoita toimeentulotuen käsittelyaikojen, vuokravakuuden tulkintojen ja asumistuen käsittelyaikojen osalta.

Vuokrat nousivat yhä inflaatiota nopeammin, kertoi Tilastokeskuksen 9.3.2017 julkaisema tuore vuokrien vuositilasto vuodelta 2016.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,6 prosenttia vuonna 2016. Ara-tuettujen vuokra-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 1,5 prosenttia. Viime vuonna kuluttajahinnat nousivat keskimäärin 0,4 prosenttia. Vuokrat nousevat myös selvästi nopeammin kuin palkat.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa nousu oli keskimäärin 3,4 prosenttia. Suurinta nousu oli Espoossa, jossa vuokrat nousivat keskimäärin 3,9 prosenttia.

KELA vaikeuttaa tulkinnoillaan vuokramarkkinoita

KELA vaikeuttaa tällä hetkellä vuokramarkkinoita toimeentulotuen käsittelyaikojen, vuokravakuuden tulkintojen ja asumistuen käsittelyaikojen osalta.

Toimeentulotuen siirtymisen kunnista KELA:lle aiheuttamiin ruuhkiin on ollut aikaa varautua. Muutos on ollut käytännössä tiedossa jo pari vuotta. Vuokralaiset ry on pöyristynyt siitä, että vuokralaisjärjestön huolia ei KELA:ssa otettu asiaa valmisteltaessa huomioon.

Vuokralaiset ry:n huoli kohdistuu vuokramarkkinoiden heikoimmassa asemassa oleviin, joiden pitäisi pienituloisuutensa ja siihen nähden suurten asumismenojen takia saada asumistuen lisäksi toimeentulotukea ja joilla ei ole KELA-kriisin takia edessään muuta vaihtoehtoa kuin leipäjonot.

Asukkaat puolestaan eivät ole voineet varautua siihen, että KELA tulkitsee osin paikallisia sosiaalitoimistoja tiukemmin kuntakohtaisia kohtuullisia asumismenoja.

Esimerkiksi Espoossa, jossa vuokratilastot kertovat vuokrien nousseen eniten, KELA:ssa enimmäisvuokrarajaa laskettiin 22€. Kunnan hyväksymä enimmäisasumismeno oli 695 euroa vielä vuonna 2016, kun se KELA:lla on nyt 673 euroa vuonna 2017.

  • Vuokralaiset ry ei hyväksy sitä, että kaikkien vuokralaisten asema ja maine heikkenee vuokramarkkinoilla sen takia, että KELA ei tunnu ymmärtävän mitä vuokrasopimus ja siihen liittyvät sitoumukset vuokranmaksun tai vuokravakuuden osalta tarkoittavat, kommentoi Vuokralaiset ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski tänään vuokratilastojen julkaisutilaisuudessa.
  • KELA:n kaltaisella valtion laitoksella pitäisi olla ymmärrystä kansalaisia kohtaan, mutta tällä hetkellä sen tulkinnat pienituloisten ja asunnottomuusuhan alla elävien asemasta vuokramarkkinoilla eivät osoita ymmärrystä. Tällä hetkellä paikoin esimerkiksi asumistukipäätökset ovat olleet käsittelyjonoissa yli kaksi kuukautta.
  • Vuokranantajalla ei ole velvollisuutta joustaa vuokranmaksun myöhästymisestä, vaikka vuokralaisella olisi selityksenä KELA:n käsittelyn ruuhkautuminen. Tilanne uhkaa johtaa pahimmillaan häätöihin.
  • Vuokra-asuntoa etsivä ei löydä uutta kotia, kun hän ei saa kunnan sosiaalitoimen tavoin etukäteen KELA:lta sitoumusta vuokravakuuteen, vaan vasta asuntotarjouksen jälkeen. Tämä johtaa pienituloisten, joilla ei ole säästöjä vakuutta varten, syrjäytymiseen yksityisten omistamien vuokra-asuntojen hakutilanteista, sillä asuntotarjousta ei saa, jos maksukykyyn ei uskota.
     

Lisätiedot:
Pia Lohikoski, Vuokralaiset VKL ry, järjestö- ja koulutuspäällikkö