Vuokralaiset VKL ry: Miksei kehysriihessä puhuttu korkeista vuokrista?

27.4.2017

Maan hallituksen kehysriihessä esittämät uudistukset asumistukeen ovat kansalaisten kannalta heikennyksiä arkeen ja tiukennuksia talouteen.

Asumistuki on tällä hetkellä sidottu vuokra-asuntoja koskevaan vuokraindeksiin. Se on ollut asukkaan kannalta hyvä järjestelmä, koska tuki on kasvanut samaa tahtia asumiskulujen kanssa.

 

Nyt maan hallitus haluaa sitoa asumistuen korotuksen vuokraindeksin sijaan elinkustannusindeksiin. Muutos aiheuttaa sen, että asumiskulut kasvavat nopeammin kuin asumistuki, mikä väistämättä heikentää pieni- ja keskituloisten ihmisten taloudellista tilannetta.

 

Samalla toimenpide vähentää ihmisten mahdollisuutta käyttää rahaa palveluihin tai kulutushyödykkeisiin ja heikentää siten yhteiskunnassa kovasti kaivattua ostovoiman kasvua. Pieni- ja keskituloiset ihmiset jättävät rahansa paikallisen elinkeinoelämän rattaisiin, eivätkä vie niitä ulkomaanmatkojen myötä pois maasta.

 

Haitari todellisten reaalivuokrien ja asumistuen hyväksyttävien enimmäisasumismenojen välillä repeää tämän kehysriihipäätöksen jälkeen ennennäkemättömällä tavalla.

 

Vuokranmaksu on perheiden suurin yksittäinen menoerä. Tilanne menee koko ajan pahemmaksi, kun vuokrat jatkavat nousuaan joka vuosi ja kotitalouden tulot pysyvät ennallaan tai jopa laskevat.

 

Hallituksen kaavailema asumistuen asumistukikatto hillitsee valtion näkökulmasta asumistuen kasvua, mutta ei vastaa todelliseen ongelmaan, jossa vuokra määräytyy vapaasti sopimalla. Asumistuen nykyinen raja esimerkiksi Helsingissä on 508 euroa kuukaudessa, vaikka tosiasiassa vuokrayksiöstä voi joutua Helsingissä maksamaan pahimmallaan lähemmäs 1000 euroa kuukaudessa.

 

Asumistukimäärärahojen suuruutta kauhistellaan kovalla äänellä huomioimatta sitä, että pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on yksi suurista kasvu syistä. Työttömyys ja työttömien putoaminen ansioturvasta perusturvalle selittää suuren osan asumistukimenojen kasvusta.

 

Hallitus on nyt kehysriihessä oikean ongelman kimpussa, mutta täysin väärillä keinoilla. Miksi ei kauhistella vuokrien tasoa, vaan kauhistellaan asumistukimenojen tasoa? Nyt rangaistaan pienituloisia ihmisiä heidän kalliista asumismenoistaan, ja ajetaan heitä toimeentulotuen asiakkaiksi.  Seuraavaksi ollaan myös toimeentulotukeen hyväksyttävien asumismenojen kimpussa, mikä kurjistaa pienituloisten asemaan entuudestaan.

Miksi katsetta ei käännetä vuokratasoon ja sen hillitsemiseen ensisijaisesti siten, että hallitus huolehtisi kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen riittävästi rakentamisesta. Myös asuntosijoitusyhtiöt pitäisi velvoittaa mukaan hintatalkoisiin.

 

Asumistukia leikkaamalla ei synny yhtään uutta työpaikkaa. Olisiko aika hallituksen ryhdyttävä toimiin oikeiden työpaikkojen luomiseksi esimerkiksi asuntorakentamisessa?

 

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry., puh. 050-5883483

Järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski, Vuokralaiset ry., puh 050-3629496

 

Vuokralaiset VKL ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta. Annamme tietoa vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista