Yllättävä tutkimustulos: asumistuki ei nostakaan vuokria

31.5.2017

Asumistukimäärärahojen kasvu on ongelmallista valtiontalouden näkökulmasta. Asumistukimäärärahojen suuruutta kauhistellaan kovalla äänellä huomioimatta sitä, että pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on yksi suurista kasvusyistä. Työttömyys ja työttömien putoaminen ansioturvasta perusturvalle selittää suuren osan asumistukimenojen kasvusta.

Asumistuen on ”yleisesti” uskottu valuvan vuokrien hintoihin ja hyödyntävän pääasiassa vuokranantajia.

Tänään julkaistussa VATT:n tutkimuksessa todetaan, että vuokrat eivät ole suurempia asunnoissa, joihin maksetaan asumistukea.

Vuokralaiset ry:n näkökulmasta yksi kiinnostava kohta tutkimuksessa on asumistuen määräytymiseen vaikuttava vuoteen 2015 asti voimassa ollut portaittainen neliövuokranormi. Asumistukinormilla vuokralaisia on ohjattu voimakkaasti asumaan ahtaasti valtion toimesta.

Asumistuen ohjatessa asukkaat pieniin asuntoihin ja asumistuen ollessa niissä ”paras” ei liene ihme, että yleisesti luullaan suomalaisten haluavan asua pienissä asunnoissa. Halusta ei tässä ole kysymys vaan pakosta, jota valtio toimillaan ohjaa.

Pieniin asuntoihin ohjaus on luonut rakennusliikkeille mainion mahdollisuuden toteuttaa tätä suomalaista unelmaa. Superpienien asuntojen tarjoajia riittää ja tätä tutkimusta lukiessa – miksei riittäisi.

Keskustelusta on kokonaan unohtunut asumistuen tavoite, jossa perheiden asumisväljyyttä oli tarkoitus parantaa. Menneiden vuosien tavoite Suomi – asumisen mallimaa on jo unohtunut, olisiko aika kaivaa se esiin?

Asumistukikatto hillitsee valtion näkökulmasta asumistuen kasvua, mutta sillä ei ratkaista ongelman ydintä eli pitkäaikaistyöttömyyden kasvusta johtuvaa tuen tarpeen lisääntymistä. Sen sijaan asumistukikatto aiheuttaa jälleen suurelle osalle suomalaisia pahoja hankaluuksia arjen elämän järjestämiseen ja vääristää jälleen asuntomarkkinatilannetta suuntaan, joka ei todellakaan tee Suomesta asumisen mallimaata.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä, Vuokralaiset ry., puh.050 5217 189

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry., puh. 050 5883 483