Älä maksa vakuutta ennen sopimuksen allekirjoitusta!

2.7.2018

Tuhannet uudet opiskelijat etsivät kuumeisesti uutta asuntoa. Innostuneenkaan ei kannata olla varomaton ja allekirjoittaa sopimusta, jota ei ymmärrä. Vuokralaiset ry muistuttaa uusia vuokralaisia huolellisuudesta vuokramarkkinoilla. Vuokra-asuntoa ei pidä koskaan vuokrata ilman, että on käynyt katsomassa asuntoa.

Opiskelupaikkojen julkaistua tulokset kiihtyvät vuokramarkkinat. Vilkastunut kysyntätilanne vuokra-asuntomarkkinoilla saa liikkeelle myös huijareita. Nettipalveluihin ilmestyy vuokrausilmoituksia asunnoista, jotka eivät oikeasti ole vuokrattavina.

Tyypillisessä nettihujauksessa tarjotaan vuokralle asuntoa kuvien kera. Usein ilmoitustekstissä mainintaan vuokranantajan kiireet, jolla perustellaan sitä, ettei asuntoa voida näyttää.

Vuokralaiselta myös pyydetään vakuutta, vaikka sopimusta ei ole allekirjoitettu tai huoneistoa ei ole näytetty. Tällaiseen järjestelyyn ei vuokralaisten kannata suostua.

Vuokramarkkinoilla on tavallista, että vuokranantajat vaativat vakuuden maksettavaksi ennen avainten luovutusta. Mikäli sopimus on allekirjoitettu ja sisäänmuuttopäivästä sovittu, on tilanne kunnossa.

Myös huoneistossa käydessä on hyvä olla tarkkana.

 - Ei riitä, että on esimerkiksi puhunut oletetun vuokranantajan kanssa puhelimessa, vaan aina pitää voida käydä katsomassa asuntoa ennen kuin päättää asunnon vuokraamisesta.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita toteaa, että vuokranantajan henkilöllisyys kannattaa varmistaa jo asuntoon tutustuessa, jotta ei synny ikäviä tilanteita.

 

Puhelinpalvelu neuvoo vuokra-asumisen asioissa

Vuokralaiset ry:n neuvontapalvelu numerossa 0600 9 1515 palvelee kaikkia asukkaita vuokra-asumiseen liittyvissä asioissa. Puhelun hinta on 1,92 € /min+pvm. Palvelunumeroon vastataan maanantaisin klo 9 – 14 ja tiistaista perjantaihin klo 9.30 – 13.

Vuokralaiset ry:n jäsenille puhelinneuvonta on maksutonta numerossa 09 4770 360.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry, puh. 050 588 3483