Asumistuessa pitää ottaa perheolot huomioon

19.3.2019

Yhä useammat lapset asuvat kahdessa kodissa. Vuokralaiset ry esittää, että asumistukea pitää kehittää siten, että lapsen molempiin koteihin saadaan asumistukea lapsen asumistarpeiden tyydyttämiseksi.

Lähes puolet avioliitoista päättyy nykyään eroon ja suurimmassa osassa erotapauksia on kyse lapsiperheistä.  Yhä useammassa erossa päädytään vuoroasuminen malliin eli että lapset asuvat yhtä paljon molemmissa kodeissaan.

Tällä hetkellä lapsi voi kuitenkin virallisesti asua vain yhdessä osoitteessa. Se tarkoittaa sitä, että myös asumistuet maksetaan vain toiselle huoltajalle.

- Käytännössä tilanne tarkoittaa sitä, että toisella vanhemmalla ei ole välttämättä mahdollisuutta tarjota lapsilleen asuntoa, jossa olisi riittävästi tilaa kaikille. Ahtaus puolestaan vaikuttaa viihtyvyyteen ja saattaa pahimmillaan vieraannuttaa toista vanhempaa lapsistaan, toteaa Vuokralaiset ry:n varapuheenjohtaja Silvia Modig.

Muutos asumistuen määräytymiseen helpottaisi myös asiaan liittyvää byrokratiaa. Pahimmillaan vanhemmat ovat joutuneet vaihtelemaan lapsen virallista osoitetta vuosittain, jotta tuet menevät tasan.

- Kyse on tasavertaisuudesta, mutta myös siitä, että yhteiskunnan tasolla tunnustettaisiin vuoroasuminen virallisesti hyväksyttäväksi ratkaisuksi. Se on nykyaikainen huoltomalli, jonka yhä useammat vanhemmat ovat todenneet lapsen edun mukaiseksi ja erinomaiseksi tavaksi ylläpitää hyvää suhdetta molempiin vanhempiin, korostaa Modig.

Vuokralaiset ry ei halua ratkaisulla nostaa asumistukien määrää, vaan että lapsiin liittyvä asumistuki kohdennettaisiin vuoroasumisperheissä molemmille vanhemmille.

- Asumistuki pitäisi olla mahdollista jakaa vähintään silloin, mikäli molemmat vanhemmat niin haluavat, toteaa Modig.


Lisätietoja:

Varapuheenjohtaja Silvia Modig, Vuokralaiset ry, puh. 050 512 0421

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen  vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.