Niiralan Kulman talokaupoissa pyrittiin huolehtimaan asukas-viestinnästä

Kuopion kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma myi viime vuonna viisi kiinteistöään Diretor Oy ja Nordic Business Investments Oy:lle.

Tiedotteessaan yhtiö kertoi myyvänsä kiinteistöjään pystyäkseen vastaamaan paremmin asuntotarpeisiin Kuopiossa. Niiralan Kulmalla on runsaasti 90-luvulla rakennettuja, elinkaarensa päässä ja peruskorjauksen tarpeessa olevia taloja. Myynnin tavoitteena oli saada pidettyä yhtiön asunnoissa asuvien asukkaiden vuokrat kohtuullisina ja asuntojen käyttöaste korkeana.

Kiinteistökaupassa asukkaiden vuokrasopimukset siirtyivät uudelle omistajalle. Asukkaat voivat myös hakea asumaan Niiralan Kulman muihin kohteisiin normaalin asuntohaun kautta.

Niiralan Kulman toimitusjohtaja Kari Keränen korostaa asukasviestinnän merkitystä tapahtuneen myynnin yhteydessä.

– Järjestämme kaikille asukkaille avoimia keskustelu- ja vuokranmääritystilaisuuksia. Olen kertonut yhtiön suunnitelmista kehittää kiinteistökantaa joko myymällä tai purkamalla sekä vuoden 2017 että 2018 tilaisuuksissa. Kaupoista keskusteltiin myös asukasneuvoston kanssa. Yhtiön hallituksessa on myös kaksi asukasedustajaa, jotka ovat olleet mukana päättämässä asian etenemisestä, kertoo Keränen.

Kaupantekopäivän jälkeen myynnin kohteena olleiden talojen asukkaille lähetettiin tiedote, jossa pyrittiin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, joita kiinteistökaupan arveltiin asukkaissa herättävän.

– Myyntitiedotteissa kutsuimme asukkaat myös keskustelutilaisuuteen meidän ja uuden omistajan kanssa. Uskon, että pystyimme vastaamaan kattavasti asukkaita askarruttaviin kysymyksiin tiedotteen ja tiedotustilaisuuden avulla, sillä yhteydenottoja ei tullut kuin muutamia, toteaa Keränen.

Myynnin yhteydessä käytiin keskustelua uusien omistajien kanssa myös myytyjen kohteiden vuokrista.

– Ensimmäisen erän ostaja kertoi, ettei korota olevia vuokria vuodelle 2019. Ainoastaan otetaan käyttöön erillinen vesimaksu. Myöhemmistä vuokrantarkistuksista yhtiöllä ei ole tarkkaa tietoa, kertoo Keränen.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita toteaa, että kodin myyntitilanne on vuokralaisille aina pelottava. Hyvällä ja ajantasaisella viestinnällä turvataan oikean tiedon saanti.

– Huhuilla on tapana liikkua nopeasti ja ne aiheuttavat paljon haittaa. Kaupanteon jälkeen usein uusitaan vuokrasopimukset. Tällöin vuokralaisten on hyvä pohtia millaisen sopimuksen allekirjoittaa ja käydä vaikka meidän kotisivuilla päivittämässä tietonsa aiheesta, neuvoo Viita.


Takaisin sivun alkuun