Uudet lakineuvojat esitteillä


Vuokralaiset ry:n puhelinneuvonnan uudet äänet ovat Mari Koivisto ja Ville Leppäniemi. Helsingissä oikeustieteellisessä lakia opiskelevat nuoret ovat päässeet nopeasti perille vuokra-asumisen maailmaan.

Neljännen vuoden opiskelija Mari Koivisto (26v) aloitti työnsä syksyllä ja tuli jäsenille tutuksi jo Vuokralaispäivä-seminaarissa. Kolmen kuukauden neuvontatyö on tuonut esiin selkeästi niin vuokralaisten kuin myös vuokranantajien tiedon tarpeen.

– Esimerkiksi remonttien aiheuttamien asumishäiriöiden vuokrahyvityksistä tulee paljon kysymyksiä ja niistä tiedetään vähän, toteaa Mari.

Ville Leppäniemi (25v) opiskelee lakia kolmatta vuotta ja aloitti neuvontatyön vuoden alussa. Hän pääsi heti ensitöikseen selvittelemään yhtä neuvontapalveluiden yleisintä kysymystä.

– Asunnon käyttöönottotarkastus jää tekemättä ja sitten pois muutettaessa kiistellään siitä, missä kunnossa asunto oli asukkaan muuttaessa sisään. Sisäänmuuttotarkastus kannattaisi tehdä todella huolellisesti, jotta välttyy ongelmilta pois muuttaessa, neuvoo Ville.

Sisäänmuuttotarkastukseen on kehitetty myös internetsovellus, jonka käyttöönotosta Vuokralaiset ry:n jäsenet saavat alennusta. Aiheesta voi lukea tämän lehden uutispalstalta.

– Myös asunnon loppusiivouksen taso on yleinen neuvontapuheluiden aihe. Tasosta kannattaa selkeästi sopia vuokranantajan kanssa ja pyytää mielellään kirjallisesti ohjeet siivouksen tekemiseen, neuvoo Mari.

Kumpikin uusista lakineuvojista asuu Helsingissä vuokralla ja pääkaupunkiseudun hintataso on tullut tutuksi. Päättäjille heillä on selkeät terveiset tuleviin vaaleihin.

– Opiskelijan asumistuki ei pitäisi olla ruokakuntakohtainen. Kun opiskelijan asumistuki lakkautettiin ja liitettiin yleiseen asumistukeen, menetin monta sataa euroa kuukaudessa, koska avopuolisoni on töissä. Vaikka elämme yhdessä, jaamme kuitenkin asumis- ja ruokakulut puoleksi. On melko vanhakantaista olettaa, että puoliso elättää minua, korostaa Mari.

– Asumiskustannukset ovat nousseet viime vuosina voimakkaasti. Asumiskulut pitäisi saada kohtuulliseksi, jotta tavallisilla työntekijöillä olisi varaa asua täällä, painottaa Ville.

 

KUVATEKSTI: Ville Leppäniemi ja Mari Koivisto Vuokralaiset ry:n toimistolla, jossa puhelinneuvonnan työpiste sijaitsee. Molemmat halusivat hakeutua asiakaspalvelutehtäviin ja molemmilla on erityinen halu auttaa ihmisiä heidän ongelmissaan.Takaisin sivun alkuun