Kaunista asumista kohtuuhintaan

Suna Kymäläinen hymyilemässä ulkona kerrostalon pihalla.

Arkkitehti Henna Helander toteaa tämän lehden haastattelussa, että kaunis tila inspiroi ihmisiä. Erinomainen ajatus. Voisin kuvitella, että suurin osa ihmisistä arvostaa asumisessaan kauneutta, vaikkakin jokainen omanlaistaan.

Asumiseen liittyvästä kauneudesta puhutaan kuitenkin kovin harvoin poliittisella tasolla. Enemmän kiinnitetään huomiota esimerkiksi energiatehokkuutteen tai asumisen hintaan. Kauneuden idean voisi kuitenkin Helanderin tavoin nähdä laajemmin ihmisten ja sitä kautta koko yhteiskunnan hyvinvointia edistävänä asiana.

Kauneus, viihtyisyys, tekninen laadukkuus ja kohtuuhintaisuus eivät mielestäni ole toisiaan poissulkevia asioita vaan päinvastoin. Tuo kaikki yhdistyy usein nimenomaan ARA-tuotannossa, jossa asuntojen keskipinta-ala on suurempi kuin uusissa vapaarahoitteisissa asunnoissa, mikä edistää asumisviihtyisyyttä monella tavalla. Myös asuinympäristöön kiinnitetään erityistä huomiota rakentamisen ohjauksen avulla. Lisäksi asuminen on omakustannusvuokran takia kohtuuhintaista.

Tuon lisäksi ARA-asuntotuotanto tunnetaan monista teknisen laadun pilottihankkeista, joita vapaarahoitteisella puolella ei tehokkuusvaatimussyistä lähdetä tekemään. Esimerkiksi puukerrostalorakentamisen kehitys on ollut täysin ARA-tuotannon aikaansaamaa.

ARA-asuntojen rahoittamiseen käytettävien korkotukilainojen lakiosuutta ollaan tänä vuonna uudistamassa. Tulemme omassa lausunnossamme korostamaan ennen kaikkea sitä, että järjestelmän pitäisi olla entistä kannustavampi tuottamaan lisää ARA-asuntoja. Niitä tarvitaan nyt entistä enemmän, sillä markkinat ovat osoittaneet, etteivät ne pysty tuottamaan kohtuuhintaisia asuntoja kaupungistuvan yhteiskunnan tarpeisiin.

Korkotukilainoituksen järjestelmään kuuluu myös olennaisena osana tietyt rakentamisen laatuvaatimukset, jotka takaavat edellä mainitut erinomaiset elementit ARA-asumiseen. Tänä päivänä se tuottaa parhaimmillaan jopa kaunista asumista kohtuuhintaan. Asumista, jonka soisi olevan mahdollista huomattavasti useammalle ihmiselle kuin se nyt on.


SUNA KYMÄLÄINEN
Puheenjohtaja
Vuokralaiset VKL ry,
kansanedustaja


Takaisin sivun alkuun