ARA-asuminen tuo vakautta elämään

Arja Wahlström kirjahyllyn edessä.
Arja Wahlström uskoo ratkaisukeskeiseen ja rentoon asukastoimintaan.

Vantaalla asuva Arja Wahlström haluaa toimia talossaan aktiivisesti, jotta asuminen olisi viihtyisää. ARA-vuokratalossa asuminen tuo asumiseen kohtuuhintaisuutta ja vakautta.

Arja Wahlström on asunut koko elämänsä vuokralla, viimeiset yli kymmenen vuotta VAV Asunnot Oy:n omistamassa talossa Askistossa. Hän on toiminut VAV:n läntisen alueen puheenjohtajana kuuden vuoden ajan, sekä ollut oman talonsa asukastoimikunnassa puheenjohtajana vuodesta 2012 lähtien.

Arja uskoo vahvasti siihen, että vuokranantaja ja vuokralainen eivät ole toisiaan vastakkain, vaan kulkevat rinnakkain. Hän itse on aina ollut aktiivinen asukastoimija, ja tykkää järjestää kaikenlaista tekemistä talossaan, koska kokee että asukasaktiivisuus on tärkeä osa asumista.

– Olen aina uskonut ratkaisukeskeiseen ja rentoon asukastoimintaan, enkä halua, että kukaan kokee että olisi pakko osallistua. Kenenkään ei tarvitse olla ns. pihapoliisi, kun asiat voi hoitaa myös siististi puhumalla, korostaa Arja.


Aktiivinen asukastoimikunta lisää viihtyvyyttä

Talon asukastoimikunnassa on tällä hetkellä seitsemän jäsentä, mutta myös muut asukkaat osallistuvat aktiivisesti toimintaan. Talossa järjestetään keväisin talkoot ja syksyllä sadonkorjuu. Suunnitteilla on myös muun muassa kesäkauden avaus viljelylaatikoiden käyttöönottoineen sekä talon 30-vuotisjuhlat heinäkuun lopussa. Pihalle on tarkoitus saada myös marjapensaita, joista saisi vapaasti poimia marjoja. Lisäksi talon kerhotilassa on kaksi isoa kirjahyllyä, joista saa käydä lainaamassa kirjoja, ja se onkin ollut aktiivisessa käytössä.

– Meillä on paljon suunnitelmia pitkällä tähtäimellä, minkä vuoksi haluan olla edelleen niin aktiivisesti mukana. Kaikkia ideoita ei millään ehdi yhden kesän aikana järjestää, joten tuleville vuosille on jo kertynyt kaikenlaista, kertoo Arja tyytyväisenä.


ARA-talot tärkeä osa tarjontaa

Arja pitää ARA-talojen olemassaoloa on erittäin tärkeänä. Hänen talossaan on alueeseen nähden erittäin kohtuullinen vuokra, ja VAV on Arjan mukaan toiminut erittäin aktiivisesti tehdäkseen asumisesta viihtyisää sekä järjestää säännöllisesti asukasaktiivikoulutuksia. Myös isännöinnin kanssa yhteistyö on mutkatonta ja toimivaa. Asukkaille tiedotetaan hyvin erilaisista muutoksista ja heitä koskevista asioista.

– Mielestäni kaikki ARA-talossa asuvat ovat onnekkaita, koska vuokrat ovat hyvin kohtuullisia. Tietenkin jokainen talo on erilainen, mutta vapailla markkinoilla eli yksityisellä puolella vuokralla asuminen on aina haasteellisempaa. Vuokrat voivat nousta yllättäen, tai voi tulla häätö milloin mistäkin syystä. Useimmissa tapauksissa kohtuullinen vuokra ei myöskään tarkoita laadusta tinkimistä, ja meilläkin saa tehdä kevyttä remonttiakin, jos niin haluaa. Itse olen erittäin tyytyväinen Askistoon alueena, sekä itse taloon, kertoo Arja.


Teksti ja kuvat: Ida Oljemark

Haasteena saada asukkaat näkemään asukastoiminnan merkitys

VAV Asuntojen isännöintipäällikkö Jukka Tervo toivoisi useamman asukkaan näkevän asukkaiden oman aktiivisuuden merkityksen asumisen sujuvuuden, viihtyisyyden ja turvallisuuden tunteen lisääjänä.

– Asukastoiminnalla on tärkeä rooli taloissamme. Osallistumalla asukastoimintaan tulee myös naapurit tutummiksi, mikä luo hyvää yhteisöllisyyttä, toteaa Tervo.

 Haasteena kuitenkin on niin VAV:ssa kuin muissakin yhtiöissä saada asukkaat osallistumaan ja vaikuttamaan talotason asumiseen.

– Jotta saisimme aktivoitua ihmisiä, olemme järjestäneet koulutusta myös siitä, mitä asukastoiminta on ja mitä kaikkea sen avulla voi saada aikaan, kertoo Tervo.


Takaisin sivun alkuun