Asoasumisessa viehättää huolettomuus

Turkka Tervomaa seisomassa kotitalonsa terassilla.
Turkka Tervomaan kotitalon kerhohuoneen ja saunan terassilta avautuu upea merellinen maisema Helsingin keskustaan. Kerhotilat tuovat asukkaille mahdollisuuden yhteisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Turkka Tervomaalla on kokemusta kaikista asumismuodoista. Asoasuminen on hänen mielestään huolettomin asumismuoto.

Turkka muutti Asuntosäätiön asumisoikeusasuntoon vuoden 2022 alussa. Asojärjestelmä oli tullut tutuksi puolison kautta ja yhteinen asunto löytyi Helsingin Sompasaaresta meren ääreltä.

– Olen kokenut kaikki asumismuodot ja todennut, että asuminen on nyt tosi huoletonta ja mukavaa. Voi vain asua ja nauttia rauhassa kotipesästä. En ole kaivannut mitään aiemmasta asumisestani omakotitalossa, jossa oli jatkuva huoli asunnon kunnosta. Nikkaroinnin tarpeen voin tyydyttää tarvittaessa mökillä.

Turkkaa yllätti myös se, kuinka mukavaa on elää ilman velkaa.

– On se mukavaa, kun ei ole omistamisen huolta asumisessa. Ja toisaalta kun ei tarvitse laittaa kaikkia rahoja kiinni asumiseen, on mahdollisuus muuhunkin, kuten ylläpitää sisarusten kanssa perintömökkiä ja harrastaa purjehtimista, kertoo Turkka, eikä hätkähdä, jos joku väittää asoasumista kalliimmaksi asumiseksi verrattuna omistusasumiseen.

– Jos velaksi ostaa asunnon varsinkin Helsingistä, ei sekään ole halpaa. Me emme enää yli viisikymppisinä halunneet ottaa harteille isoa asuntovelkaa. Olemme kokeneet, että hinta-laatusuhde on nykyisessä asunnossa kohdallaan.

 

Naapureihin tutustuminen auttaa kotiutumisessa

Sompasaari on tullut lyhyessä ajassa Turkalle mieleiseksi paikaksi asua. Alue on riittävän kaupunkimainen, mutta kuitenkin rauhallinen. Naapureihin tutustuminen on sekin auttanut kotiutumisessa. Turkka on talon viisihenkisen asukastoimikunnan puheenjohtaja.

– Olen aina ollut sen tyyppinen ihminen, että koen kivemmaksi olla mukana valmistelemassa ja päättämässä asioista kuin valittaa nurkan takana, naurahtaa Turkka ja uskoo työuran järjestösektorilla osaltaan vaikuttaneen osallistumishalukkuuteen.

Talossa on lyhyen ajan sisällä järjestetty jo monta tilaisuutta, jossa asukkaat ovat päässeet tutustumaan toisiinsa. Yhdessä on vietetty vaput ja octoberfest, nautittu jouluglögit torttuineen ja tullaan pitämään kesäkauden avajaiset grillaillen. Ylimmän kerroksen kerhohuone hulppeine terasseineen antaa hyvät mahdollisuudet yhteiseen tekemiseen. Talon Facebook-sivut toimivat tiedotuskanavana asukkaiden kesken.

 

Luonnollisen kohtaamisen mahdollisuuksia

Turkasta on kiva asua talossa, jossa tuntee naapurinsa. Se tuo tullessaan turvallisuuden tunteen.

– Meidän talon asukastoiminnoissa pyritään järjestämään ihmisille luonnollisia kohtaamisen mahdollisuuksia ja pientä mukavuutta arjen keskelle. Kun ihmiset tutustuvat toisiinsa, he alkavat kokea talon enemmän omaksi kotitalokseen. Yhteisöllisyyttä edistämällä ehkäistään myös irrallisuuden tunnetta, pohtii Turkka ja on tyytyväinen pelkästään jo siitä, että naapurit tervehtivät toisiaan.

– Aina tervehditään toisia ja monien kanssa myös vaihdetaan kuulumisia tai vähintään rapsutellaan koiria. Ihmiset ovat sanoneet, että täällä on tosi hyvä henki, myhäilee Turkka.

 

Turkka Tervomaan kotitalon kerhohuoneen ja sauna terassilta avautuu upea merellinen maisema Helsingin keskustaan. Kerhotilat tuovat asukkaille mahdollisuuden yhteisten tilaisuuksien järjestämiseen.


Takaisin sivun alkuun