Kaikki voivat luoda oman parvekekeitaan

Valko-sini raidalliseen toppiin ja farkkuhameeseen pukeutunut nainen hymyilee pitäen käsissään vihreää kasvikranssia seisoessaan viherkasveja täynnä olevan puupöydän vieressä.

Kesä tarkoittaa monille parvekkeen sisustamista ja piristystä. Koristekasveja on mukava katsella ja hyötykasveja voi käyttää myös ruoanlaitossa. Parvekkeelle on helppo luoda itselleen pieni keidas, vaikka olisi aloittelijakin.

Porvoolainen Jenni Stenström aloittaa parvekkeen istutusten suunnittelun jo varhain, ja hänelle kausi alkaa jo pääsiäisen aikaan narsisseilla. Hän tykkää suunnitella kesälle monia eri vaihtoehtoja, vaikka kaikki ei välttämättä sinä vuonna toteutuisikaan. Jenni ei ollut ennen A-Kruunun taloon muuttamistaan parisen vuotta sitten asunut aiemmin kerrostalossa eikä parvekkeen sisustaminen ollut hänelle tuttua. Viime kesänä hän kuitenkin kokeili rohkeasti erilaisten kasvien kasvattamista, muun muassa maissia ja muita hyötykasveja. Aloittelijankin on kuulemma helppoa aloittaa pienestä.

– Nykyään löytyy paljon helppoja ja edullisia vaihtoehtoja, joihin ei tarvita omaa takapihaa. Tilat ovat kuitenkin rajalliset, joten hyvä suunnittelu auttaa alussa paljon. Esimerkiksi kasvatussäkit ovat vaivattomia eikä niiden kanssa tarvitse sählätä mullan kanssa. Sen lisäksi toreilta voi ostaa taimia, joista saa nopeammin satoa kuin jos kasvattaisi alusta asti siemenestä, kertoo Jenni.

 

Monia helppoja kasveja aloittelijoille

Parvekkeella voi kokeilla uusien lajien kasvattamista vaivattomammin kuin omalla maalla, ja on hauska löytää inspiraatiota muiden kokeiluista. Sen lisäksi lasitettu parveke on usein väistämättä lämmin, vaikka kesä olisi muuten viileä, jolloin sato on varmempaa kuin kasvimaalla. Jenni kokeili viime kesänä popcornin kasvattamista itse, ja tälle kesälle hän otti inspiraatiota Ruotsissa jo suosituksi tulleesta hyötykasvista.

– Näin televisiossa kun, joku kertoi ikkunakurkusta, jota voi kasvattaa parvekkeella, ja päätin kokeilla sitä tänä kesänä itse. En vielä tiedä mitä siitä tulee, mutta on hauska kokeilla uusia asioita. Mielestäni on mukava, kun parvekkeella on muutakin kuin koristekasveja. Niitä voi sitten käydä napsimassa mukaan ruoanlaittoon, kertoo Jenni.

Kaunis köynnös tuottaa myös ruokaa

On muitakin hyötykasveja, joista aloittelijan on helppo lähteä liikkeelle. Jenni itse aloitti viime kesänä ruusupavuista, joiden voi antaa kasvaa köynnöksenä seinää pitkin. Sen lisäksi hän kasvatti krassia, jonka kukkia on mukava katsella, mutta myös syödä eli sitä voi käyttää muun muassa salaateissa. Kasvatuksia voi käyttää myös pitkälle kesän jälkeen.

– Harrastan itse kranssien tekemistä kuivuneista kasveista ja kukista. Sillä tavoin voin käyttää kaiken niistä kukista, joita olen kesän aikana kasvattanut, eikä silloin haittaa, vaikka joillain olisi lyhyempikin kukinta-aika. Silloin saa kaiken hyödyn omasta työstään irti, toteaa Jenni.

Aloittelijan vinkit parvekkeen istutuksiin:
 

•Kasvatussäkit sekä valmiit taimet toreilta ovat helppo ja edullinen tapa aloittaa, ja jolloin säästää myös aikaa ja vaivaa

•Ruusupapu ja krassi ovat vaivattomia kasveja, joita on mukava sekä syödä että katsella kukinta-aikaan

•Hyvä suunnittelu alkuun helpottaa paljon, pieni tila vaatii omia niksejään, joilla kasvit saa mahtumaan hyvin

•Inspiraatiota voi hakea netistä, televisiosta tai erilaisilta puutarhamessuilta

•Kesän kukkia voi käyttää myöhemmin myös kuivuneena esimerkiksi kodin koristeluun

Teksti: Ida Oljemark

Kuvat: Päivi Karvinen


Takaisin sivun alkuun