Puhelimen päässä Sini ja Trinka

Vuokralaisten puhelinneuvontaan tuli huhtikuussa kaksi uutta työntekijää, Sini Nieminen ja Trinka Jusufi. Oikeustiedettä opiskelevat naiset ovat puolessa vuodessa päässeet kiinni vuokra-asumisen ytimeen ja kokevat työn iloa erityisesti siksi, että voivat neuvoillaan auttaa ihmisiä selviytymään asumisen arjessa.

Sini Nieminen ja Trinka Jusufi

Sini ja Trinka ovat kolmannen vuoden oikeustieteen opiskelijoita ja työskentelevät kumpikin vähintään yhden päivän viikossa Vuokralaiset ry:n puhelinneuvonnassa. Työn pystyy lomittamaan hyvin opintojen lomaan.

– Tämä työ on ollut mielenkiintoista ja opettavaista, kun on saanut oppia käytännön asioista, joista ei luennoilla puhuta, toteaa Trinka (21v).

Sini puolestaan kokee olevansa neuvontatyössä asumisen asioiden ytimessä.

– Käsittelemme aitoja ongelmia ja pystymme antamaan soittajille avun. Ehkä se tässä työssä on juuri kaikkein palkitsevinta, kun kokee auttavansa ihmistä, pohtii Sini (26v).

Monesti soittajat avautuvat puhelimessa laajemminkin asioidensa taustoista. Se ei Sini ja Trinkaa häiritse lainkaan.

– Ehkä soittajien avautuminen tekee kaikesta vaan henkilökohtaisempaa, toteaa Sini, joka itsekin asuu vuokralla, Hekan vuokratalossa. Trinka asuu vielä vanhempiensa luona, mutta on pystynyt uuden työnsä avulla auttamaan muun muassa siskoaan vuokraukseen liittyvissä asioissa.

Naisten mukaan puhelinneuvontaa hyödyntävät kaiken ikäiset asukkaat ympäri Suomea ja vuokra-asumisen ongelmat ovat samoja paikkakunnasta riippumatta. Soittoja tulee kaikkein eniten kuun vaihteessa, kun on asuntojen irtisanomisaika. Soittajina on usein myös vuokranantajia tai esimerkiksi maahanmuuttoviraston virkailija.

– Kun aloitin tämän työn, monet kuulemani vuokra-asumisen ongelmat loivat mielikuvaa, että vuokra-asuminen on vaikeaa. Nopeasti kuitenkin totesin, että pohjimmiltaan moni ongelma helpottuisi mikäli asukas tietäisi enemmän vuokra-asumisesta sekä omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, pohtii Sini.

Sini ja Trinka toivovat, että vuokra-asumiseen liittyviä asioita opetettaisiin jo ylä-asteella kaikille koululaisille. Myös vuokranantajilla voisi olla jaettavaksi jonkinlainen tietopaketti, josta kävisi ilmi asumisen perusasiat. Mediakin voisi heidän mielestään käsitellä vuokra-asumista enemmän.

Moni asia korjautuisi Sinin mielestä myös, jos vuokralainen ja vuokranantaja olisivat enemmän yhteydessä toisiinsa.

– Tuntuu, että puolin ja toisin ei uskalleta olla yhteydessä varsinkaan yksityisissä vuokra-asunnoissa. Moni asia varmasti selviäisi yksinkertaisemmin, jos yhteydenpitoa lisättäisiin, ehdottaa Sini.

Trinka puolestaan on työnsä myötä havahtunut pohtimaan vuokra-asuntojen määrää.

– Kun ajaa Helsingin seutua ympäri, näkee kuinka paljon on tyhjää tilaa. Uutta asuntokantaa pitäisi saada lisää, jotta asumisen hintakin madaltuisi, toteaa Trinka, joka on syntyperäinen helsinkiläinen, mutta jonka vanhemmat ovat syntyneet Kosovossa.

– Ehkä taustani vuoksi minun on helpompi neuvoa muualta muuttaneita siinä, miten suomalainen vuokra-asumisen järjestelmä toimii. Neuvontaan soittaa melko paljon englanninkielisiä asukkaita, kertoo Trinka.

Työ Vuokralaisissa on saanut naiset pohtimaan myös graduaiheita vuokra-asumiseen liittyvistä kysymyksistä. 


Takaisin sivun alkuun