Sinin ja Trinkan pikavinkit

Sini Nieminen ja Trinka Jusufi toteavat, että työskentely Vuokralaisten puhelinneuvonnassa tuo joka päivä uusia kysymyksiä selvitettäväksi ja on siksi mielenkiintoista työtä, joka käytännönläheisyydellään syventää oikeustieteellisen opintoja.

Puolen vuoden kokemuksella puhelinneuvonnasta Sini ja Trinka vinkkaavat asioita, joita asukkaiden kannattaa asumisessaan ottaa huomioon.

– Ennen kuin allekirjoittaa vuokrasopimuksen täytyy sopimus lukea tarkkaan. Yksikin sana voi vaikuttaa asumiseen. Kannattaa kysyä, jos ei ymmärrä jotain sopimuksessa olevaa asiaa.

– On tärkeää tietää, että määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Erityisesti monet nuoret sekoittavan määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen eron.

– Muuttotilanteessa kannattaa asunto tarkastaa yhdessä vuokranantajan tai hänen edustajansa kanssa ja tehdä siitä kirjallinen muistio allekirjoitettuna sekä ottaa valokuvia asunnosta siten että myös paikalla olevat ihmiset näkyvät kuvissa. Tarkastus helpottaa poismuuton tilannetta, jos tulee kiistaa asunnon normaalista kulumisesta ja vakuusmaksun käyttämisestä korjauskuluihin.

– Remonteista on mahdollisuus saada vuokrahyvitystä riippuen remontin aiheuttamasta haitasta asumiseen.

– Pimeitä lisävuokrasopimuksia ei kannata hyväksyä. Pimeästi maksetuista vuokrista ei saa asumistukea.

– Tulipalon tai vesivahinkojen varalle asukkaalla pitää olla kotivakuutus, jossa on myös vastuuvakuutus korvaamaan sekä asukkaalle itselleen että toisille asukkaille tai yhtiölle aiheutuvat haitat. Kiinteistövakuutus ei korvaa asukkaan irtaimistoa.

– Jotkut asukkaat sekoittavat häädön ja irtisanomisen ja luulevat, että irtisanouduttaessa pitää muuttaa heti pois. Irtisanomisaika on vuokralaisen irtisanoessa itsensä yksi kuukausi. Jos vuokranantaja irtisanoo asunnon, irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos vuokrasuhde on kestänyt vähintään vuoden ja muussa tapauksessa kolme kuukautta.


Takaisin sivun alkuun