Uudistus kiristi opiskelijan elämää

Elokuun alussa voimaan astuneessa muutoksessa opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin. Muutos aiheutti monelle opiskelijalle ongelmia toimeentuloon ja asumisjärjestelyihin.

Elsi Lähteenmäki kokee tulleensa rangaistuksi asumistukiuudistuksen osalta. Muutos laski tukia ja pakotti ottamaan pankkilainaa, kun työn tekemisen määrää rajoitetaan. Elsin mielestä Kelan olisi järkevämpää kontroloida opintojen edistymistä tienaamisen rajoittamisen sijaan.

-Antakaa opiskelijoiden tehdä töitä riittävästi ja tarkistakaa vain, että henkilö pärjää opinnoissaan. Nyt rangaistaan meitä, jotka haluamme edetä opinnoissamme rivakasti, mutta emme halua rahoittaa elinkustannuksiamme lainaa ottamalla, lausuu Elsi Lähteenmäki topakat terveiset päättäjille.

Elsi asuu poikaystävänsä kanssa Espoossa kaupungin vuokra-asunnossa. Molemmat opiskelevat Helsingissä.

– Onneksi saamme asua kaupungin vuokra-asunnossa, eikä tarvitse pelätä asunnon menettämistä kunhan itse hoidamme asiamme. Vuokrakin on paljon halvempi kuin yksityisessä vuokra-asunnossa, jossa asuimme aiemmin, kertoo Elsi.

Ennen elokuun muutosta pariskunta sai nostaa opintotukea ja opiskelijan asumislisää. Tukia he saivat yhteensä noin 750 euroa kuukaudessa. Muutoksen jälkeen tukea tuli sata euroa vähemmän.

– Kyllähän se sata euroa tuntuu toimeentulossamme. On tylsää, kun on pakotettu nostamaan lainaa peruselinkustannusten kattamiseksi ennen kuin on mitään mahdollisuutta maksaa lainaa takaisin. Haluaisin mieluummin tehdä töitä enemmän, kertoo Elsi, joka sairaanhoitajaopintojensa ohessa käy kaupassa töissä noin 10 tuntia viikossa.

– Jos raja olisi korkeampi, tekisin todennäköisesti vähän enemmän töitä kuitenkin niin, että en vaarantaisi opiskeluani. Nyt sen sijaan joudun jatkuvasti laskemaan, ettei tule tehdyksi liikaa töitä ja toisaalta sitten stressaamaan sitä, saako riittävästi rahaa peruselinkulujen maksamiseen, toteaa Elsi.

Elsin kaveripiiristä löytyy myös tapauksia, joissa opiskelija on joutunut muuttamaan uuteen asuntoon uudistuksen aiheuttamien muutosten takia.

– Kaverini joutui muuttamaan kimppakämpästä pois, koska Kela laski kaikkien asukkaiden tulot yhteen ja siksi kaverini ei saanut asumistukea. Me toki poikaystävän kanssa elämme yhteistaloudessa, mutta eihän voi olettaa, että kimppakämppäkaveri olisi jotenkin elatusvelvollisuudessa asuinkaveristaan, ihmettelee Elsi.
 

Kuinka paljon voi tehdä töitä opintojen aikana?

Jos nostat opintotukea vuoden aikana, sinulla on kalenterivuodelle henkilökohtainen vuosituloraja. Vuositulorajasi määräytyy sen perusteella, kuinka monelta kuukaudelta olet nostanut opintotukea kalenterivuoden aikana.

Lue lisää ehdoista ja tarkista vuositulorajasi verkossa Kelan internetsivuilta www.kela.fi.