PÄÄKIRJOITUS: Vuokralaispäivät avasivat syksyn

Suna Kymäläinen hymyilemässä ulkona talon pihalla kukallinen huivi kaulassaan.

Oli todella mukavaa päästä elokuun lopussa avaamaan jälleen Vuokralaispäivät, jotka jouduttiin vuosi sitten koronan takia peruuttamaan. Olimme valmistautuneet risteilyyn erilaisin turvajärjestelyin ja kaikki menikin onneksi oikein hyvin.

Turvajärjestelyihin kuului muun muassa se, että tauot oli minimoitu, mikä toisaalta mahdollisti runsaan ohjelman, mutta sai tuntumaan päivät kovin tiiviiltä. Siksi palaamme kaksipäiväiseen risteilyyn heti, kun mahdollista. Vapaamuotoinen ajatustenvaihto on keskeinen osa Vuokralaispäivien antia, kuten jälleen palautteista saimme lukea.

Tässä lehdessä käsittelemme monipuolisesti koko risteilyn ohjelmaa. Nostan tässä esiin yhden tärkeän ja budjettineuvottelujen takia ajankohtaisen aiheen, josta esityksen piti apulaisjohtaja Heli Huuhka. Hän puhui ARAn rahoituspäätöksistä.

ARA-rahoitus on Vuokralaiset ry:n näkökulmasta keskeistä, sillä sen turvin saadaan markkinoille kohtuuhintaisia asuntoja. Kuten me kaikki tiedämme, asumisen kustannukset ovat vapaarahoitteisissa asunnoissa nykyään monin paikoin kohtuuttomat, eivätkä vapaat markkinat ole osoittaneet ainuttakaan merkkiä pyrkimyksestä tuottaa kohtuuhintaisia asuntoja.

ARA-rahoitusta siis tarvitaan. Sitä mukaa, kun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat kallistuneet, ARA-asuntojen kysyntä on kasvanut. Ihmiset kokevat ARA-asunnot hyväksi asumisen vaihtoehdoksi, mutta liian harvalla on mahdollisuus päästä niihin käsiksi. Jos Vuokralaiset ry saisi päättää, rahoitusta lisättäisiin huomattavasti, jotta kohtuuhintaisia vuokra- ja asumisoikeusasuntoja voitaisiin tehdä nykyistä enemmän.

Lisäksi ARA-rahoitusta tarvitaan vanhan asuntokannan korjaamiseen. Siksi onkin positiivista, että korjausavustusten määrää on tänä vuonna kasvatettu. Toivomme, että samalla tavalla löytyy riittävästi poliittista ymmärrystä uudistuotannon merkitykselle tilanteessa, jossa tavalliset ihmiset kamppailevat markkinavoimien puristuksessa. Ihmisiä ei saa jättää yksin asuntokysymyksissä.

Vuokralaispäivät oli meille erinomainen syksyn avaus näidenkin asumisen asioiden eteenpäin viemiseen. Toivota kaikille jäsenillemme ja tämän lehden lukijoille voimia ja virtaa syksyyn. Koetetaan yhä pitää mieltä virkeänä yhä jatkuvasta koronatilanteesta huolimatta.


SUNA KYMÄLÄINEN
Puheenjohtaja
Vuokralaiset VKL ry,
kansanedustaja


Takaisin sivun alkuun