Asumistuki kannattelee yllättävän monia tekijöitä

Vuokralaiset ry muistuttaa, että asumistuella on keskeinen merkitys pienituloisen asukkaan selviytymisessä arjessaan.

– Pienituloisen asukkaan taloudessa muutaman kympin menettäminen kuukaudessa tarkoittaa usein tinkimistä jokapäiväisistä välttämättömyystarvikkeista, kuten ruoan, lääkkeiden tai silmälasien hankinnasta, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita ja muistuttaa, että asumistuen merkitys on vahvistunut inflaation kasvun myötä.

– Tässä tilanteessa tuen leikkaaminen olisi todella epäoikeudenmukaista, sillä taloudellinen menetys on pienituloisille suhteellisesti paljon isompi asia kuin hyvätuloisille kohdistetut vastaavat muutokset, muistuttaa Viita.

Vuokralaiset haluaa korostaa erityisesti nuorten tilannetta.

– Kun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat korkealla tasolla, asumistuen leikkaaminen vie mahdollisuuksia selvitä markkinavuokrista. Ja kun kohtuuhintaisia ARA-asuntoja on tarjolla liian vähän, nuorilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin asua vanhempien luona, toteaa Viita ja on huolissaan myös syrjäytymisen lisääntymisestä.

– Jos asumistuen leikkaukset kurjistavat pienituloisten asukkaiden tulevaisuudennäkymiä entisestään, se tietää yhteiskunnalle toista kautta syntyviä kustannuksia.