Energiaremontti tuo myös viihtyvyyttä asumiseen

Vaikka energiaremontti on yleensä iso kustannuserä talolle, se on myös satsaus asumisviihtyisyyteen ja tulevaisuuden asumiseen.

Energiaremontit ovat yleistyneet viime vuosina. Valtio on tukenut voimakkaasti aina tähän vuoteen saakka energiaremontteja ympäristösyistä, sillä energiaremonttien myötä pystytään vähentämään kiinteistöjen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.

Suomen Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy korosti Vuokralaispäivillä pitämässään esityksessä, että energiaremontti voi pitää sisällään hyvin monia asioita niin talon lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja käyttöveteen kuin rakenteisiin ja automaation tai esimerkiksi aurinkolämmön hyödyntämiseen liittyen.

Myös energiaremontin kannattavuus on monen tekijän summa, jossa pitää ottaa huomioon niin elinkaarikustannukset, asumis- ja käyttökustannukset, takaisinmaksuaika kuin myös esimerkiksi tulevaisuuden näkökulmalta katsottuna asuntojen houkuttelevuus ja ympäristövaikutukset.

– Energiatehokas taloyhtiö on lähtökohtaisesti aina perusasioiltaan kunnossa, ja suunnitelmallisesti mitattuun tietoon perustuen johdettu. Sama pätee remontteihin. Taloyhtiöllä pitää olla pitkän tähtäimen tavoitteet ja tärkeintä on, että toimitaan sen tavoitteen mukaan, totesi Pylsy.

Asiansa osaava kiinteistönomistaja tuntee siis talonsa tavat, ja myös energiaremonttia suunniteltaessa talon eriytyispiirteet otetaan huomioon. 

– Energiaremontilla voidaan vaikuttaa merkittäväsi esimerkiksi sisäilman laatuun vaikkapa ilmanvaihtojärjestelmän modernisoinnilla tai ikkunoiden uusimisella. Eli energiatehokkaalla, suunnitelmallisella kiinteistönpidolla voidaan vaikuttaa asumisviihtyvyyteen sen lisäksi, että pidetään asumiskustannukset kurissa ja torjutaan tai sopeudutaan ilmastonmuutokseen, totesi Pylsy ja korosti myös sitä, että asukkaille pitää viestiä remonteista selkokielisesti, jolloin niiden taustatekijät ja tavoitteet ymmärretään paremmin.


Takaisin sivun alkuun