ARA-asuntoja tarvitaan enemmän kuin koskaan

Suna Kymäläinen hymyilemässä värikäs huivi kaulassaan.

Tänä vuonna Vuokralaispäivillä puhuttiin paljon asumisen hinnasta, eikä mikään ihme. Kaikissa ARA-yhtiöissä on jouduttu tekemään poikkeuksellisen kovia vuokrankorotuksia, eikä ensi vuosikaan näytä helpommalta. Voit lukea risteilyn asia-annista laajemmin sivuilta 4–7.

Kerromme tässä lehdessä myös vuokrien omakustannusperiaatteesta, joka vaikuttaa vuokrankorotusten taustalla. Kun lainojen korot tai ylläpitokulut kasvavat inflaation noustessa, kulut vaikuttavat suoraan vuokriin, sillä asukkaiden maksamilla vuokrilla katetaan kaikki talon kulut.

Siitä huolimatta on muistettava, että ARA-asuntojen vuokrat ovat yhä paljon edullisempia kuin markkinahintaiset vuokrat erityisesti kasvupaikkakunnilla. Esimerkiksi Helsingissä markkinaehtoiset vuokrat ovat ARAn raportin mukaan jopa 50 prosenttia kalliimpaa kuin ARA-vuokrat. Tästä syystä me Vuokralaissa haluamme puhua ARA-asumisen puolesta ja haluamme, että mahdollisimman monella olisi pääsy valtion tuella rakennutettuihin asuntoihin.

Kerromme tässä lehdessä myös asumisoikeusasumiseen liittyvää asiaa sivuilla 12–13. Nykyinen hallitus uhkaa lakkauttaa uusien asoasuntojen tuotannon, mikä kertoo räikeää kieltään siitä, kuinka ARA-asuntojen merkitystä yhteiskunnalle ei ymmärretä hallituksessa.

ARA-asuntoja tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, sillä hallituksen kaavailemat sosiaali- ja asumistuen leikkaukset kiristävät entisestään pieni- ja keskituloisten toimeentuloa todennäköisesti jo ensi vuonna. On väärin, että leikkaustoimin viedään niiltä, joilla on vähiten, kun samaan aikaan suunnitellaan tuloverokevennyksiä niille, joilla on eniten.

Me Vuokralaiset ry:ssä haluamme nostaa selkeästi esiin tuon epäoikeudenmukaisuuden, sekä sen että kohtuuhintaisia ARA-asuntoja ei pidä vähentää vaan päinvastoin lisätä niiden tuotantoa.

 

SUNA KYMÄLÄINEN
Puheenjohtaja
Vuokralaiset VKL ry,
kansanedustaja


Takaisin sivun alkuun