Häiriöihin kannattaa puuttua ajoissa


Yleisin keino asuintalon häiriötilanteiden hoitamiseen on käydä asiallisesti puhumassa häiriöstä suoraan naapurille. Joskus, onneksi harvemmin, tilanne vaatii soittoa poliisille.
 

Vuokralaispäivillä käytiin häiriötilanteita ylikomisario Juha Anttisen johdolla. Aihe kiinnosti laajasti, kirvoitti keskustelua ja kysymyksiä sekä sai kiittävää palautetta seminaariväeltä. Myös Asuntomme-lehden palautteissa toivottiin aiheen käsittelyä lehdessä.

– Satunnaiset häiriöt kuuluvat asuinyhteisön normaaliin elämään, mutta jos sama asukas toistuvasti viikonlopusta toiseen vaikkapa juhlii äänekkäästi ilta kymmenen jälkeen, naapureiden ei tarvitse sietää sitä, toteaa Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Lakineuvojan palstalta löytyy ohjeet siitä, miten häiriötilanteissa toimitaan.

– Yleisohjeena voisimme todeta, että asuintalon häiriöihin kannattaa puuttua ajoissa, sillä siitä kärsii kaikkien asumisviihtyisyys. Ja jos tilanne menee oikeuskäsittelyyn, on vaikeampi todentaa, miksi tietty käyttäytyminen on yhtäkkiä muuttunut asumista häiritseväksi, jos sitä on siedetty pitkään, toteaa Viita.

Ylikomisario Anttinen kävi vuokralaispäiväseminaarin esityksessään läpi poliisin kannalta yleisimpiä hätätapauksia ja selitti, miksi poliisi ei välttämättä aina tule paikalle. Kyse on tehtävien priorisoinnista.

– Hätäkeskus arvioi tilanteen kiireellisyyden. Jos samaan aikaan tulee ilmoitus pelkästä metelöinnistä asuintalossa ja toisaalla ihmisen henkeä uhkaavasta tapahtumasta, poliisi ohjataan jälkimmäiseen tilanteeseen. Se on resurssikysymys, muistuttaa Anttinen.

Tilanne on eri, jos metelöinnin perusteella on syytä epäillä, että kyseessä todellakin on esimerkiksi väkivallan uhka.

Anttonen antoi myös käytännön vinkkejä siihen, miten pitää toimia erilaisissa pienemmissä häiriötapauksissa, jotta asumisen rauha ja turvallisuus säilyy.

 

Kaupustelijat ja tiedustelijat

Erityisesti vanhusväestö on erilaisten kaupustelijoiden tai tiedustelijoiden uhrina. He yrittävät päästä asuntoon sisään esimerkiksi kertomalla olevansa huoltomiehiä, ovisilmän asentaja tai jopa poliiseja. Tällaisen käynnin tarkoituksena voi olla, että kävijä tiedustelee asuntomurron kohteita ja mahdollisuuksia.

– Jos tällainen tilanne tulee eteen, kannattaa soittaa hätäkeskukseen ja antaa tarkat tuntomerkit kävijästä. Kännykällä voi jopa ottaa kuvan tilanteesta tai vaikka ikkunasta ulkoa, kun kävijä on poistumassa paikalta. Merkille kannattaa myös laittaa kävijän mahdollinen kulkuväline ja poistumissuunta ja kertoa ne hätäkeskukseen, neuvoo Anttinen.

Ketään ei tarvitse päästää kotiinsa sisään, jos ei tunne henkilöä tai epäilee vähänkään, että kyseessä on asiaton käynti. Oven voi myös vaan sulkea ilman sen kummempia selityksiä.

– Mahdollisista asunnon huolto- tms. asunnon kuntoon liittyvistä käynneistä asunnon omistajan tai viranomaisten on ilmoitettava asukkaalle etukäteen ellei kyseessä ole akuutti korjaustoimenpide, esimerkiksi vesivahinko, muistuttaa Viita.

 

Asunnossa haukkuva koira

Koiran jatkuvasta haukkumisesta tai ulvomisesta kannattaa Anttisen mukaan aina ensiksi mainita koiran omistajalle. Tarvittaessa voi myös ottaa yhteyttä asukastoimikuntaan tai isännöitsijään.

– Jos tilanne on akuutti, voi poliisi mennä tarvittaessa asuntoon ja myös toimittaa koiran johonkin paikkaan, jossa eläin voi olla tilapäisesti. Samalla tarkistetaan, onko kyse hoidon laiminlyönnistä, kertoo Anttinen.

– Asukas on aina vastuussa lemmikkinsä käytöksestä ja koiran haukunta tai ulvonta voi olla jopa peruste häätää asukas asunnostaan, muistuttaa Viita.

 

Väärin pysäköidyt autot

Väärin pysäköidyt autot eivät ole poliisin tehtävien kiireellisyysluokituksen kärjessä, vaikka ne ovatkin asukkaita hyvin usein häiritsevä tekijä.

– Jos taloon tulee pelastuslaitoksen hälytys ja auto on pysäköity pelastustielle, se siirretään tavalla tai toisella pois tieltä, jotta pelastusajoneuvot pääsevät perille kohteeseen. Kannattaa muistaa, että tuolloin pelastustielle pysäköity auto hidastaa pelastustoimenpiteitä ja kyse voi olla ihmishengestä, muistuttaa Anttinen.

Ajoneuvoja voidaan myös lain mukaan siirtää alueen omistajan tai haltijan perustellusta pyynnöstä, mikäli ne ovat pysäköity säännösten vastaisesti. Siirron suorittaa kunta tai kunnallinen pysäköinnin valvoja.

 

Takaisin sivun alkuun