Lakineuvojamme vastaa

Miten pitää toimia asumisen häiriötapauksissa?

 

Kysymys: Naapurini häiritsee. Mitä minä teen ja miten vuokranantaja puuttuu asiaan?
 

Vastaus: Naapurin aiheuttama häiriö on useimmiten melua hiljaisuusaikana.

Yksittäiset häiriötapaukset kannattaa katsoa sormien läpi, mutta jos sama häiriö toistuu muutaman kerran säännöllisesti, kannattaa asiaan puuttua. Jos mahdollista, asiasta kannattaa ensin asiallisesti puhua suoraan naapurille. Jos sanominen ei auta tai jostain syystä naapurille ei uskalla puhua, asiasta ilmoitetaan isännöitsijälle, jonka tehtäviin kuuluu puuttua myös häiriötilanteisiin.

Häiriöilmoitusta tehdessä kannattaa tarkistaa ovatko muut naapurit häiriintyneet myös. Vuokranantajalla tai hänen edustajallaan on helpompi puuttua asiaan silloin kun häiriötä on aiheutunut useammalle naapurille.

Lain mukaan vuokranantaja voi irtisanoa ja jopa purkaa vuokrasopimuksen, jos vuokralaisen huoneistossa vietetään häiritsevää elämää. Tällä tarkoitetaan sitä, että huoneistosta kantautuu säännöllisesti toistuvaa ja jatkuvaa muiden asumista häiritsevää ääntä.

Jos häiriön laatu on jatkuvaa tai törkeää, silloin asukkaiden täytyy tehdä kirjallinen häiriöilmoitus isännöitsijälle. Siinä tulee käydä ilmi häiriön laatu, aika ja paikka.

Vuokranantaja lähettää häiriötä aiheuttaneelle asukkaalle varoituksen, jonka tehtävänä on muistuttaa yhteisistä säännöistä ja ohjata tilanne normaaliin. Jos häiriö varoituksen jälkeen edelleen jatkuu, voi vuokranantaja purkaa vuokrasopimuksen. Usein vuokranantajat lähettävät ennen purkuilmoitusta vielä toisen varoituksen, jossa selkeästi ilmoitetaan vuokransuhteen purkamisen uhasta.

Purkuilmoituksen toimittaminen häiritsevälle asukkaalle on ensimmäinen askel huoneiston tyhjentämiseen. Purkuilmoituksessa vuokranantaja kertoo, koska huoneiston tulee olla tyhjennetty, jotta asiaa ei viedä käräjäoikeuteen.

Mikäli vuokralainen ei tyhjennä asuntoa, nostaa vuokranantaja kanteen käräjäoikeudessa, jossa vaatii huoneisto tyhjentämistä ja häätöä. Usein oikeusprosessi kestää pitkään ja tuottaa tuskaa naapureissa, joiden elämä ei vieläkään ole normaalia häiriön mahdollisesti edelleen jatkuessa.

Käräjäoikeuden antaman päätöksen jälkeen, odotetaan vielä tuomion lainvoimaisuutta ennen kuin asia viedään ulosottoviranomaiselle häädön toteuttamiseksi.

Koko prosessi vie useita kuukausia, joka naapureista voi tuntua kohtuuttoman pitkältä ajalta. Vuokranantajan on kuitenkin toimittava asiassa lainmukaisesti ja nopeutettua menettelyä ei asian käsittelyssä ole.

 

Takaisin sivun alkuun