Pitäisi tavoitella edullista vuokra-asumista

Kuntaliiton asuntopoliittisessa seminaarissa marraskuussa Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander puhui vuokra-asumisen puolesta korostaen, että omistusasunnon hankkiminen ei ole enää itsestään selvä tie nuorille monestakaan syystä.

– Nuorilla ei ole näkymää siitä, että he voisivat palkallaan hankkia omakotitalon ja farmariauton. Omistusasuminen on nykyään riskialttiimpaa kuin aiemmin on totuttu ajattelemaan. Siksi suosittelisin nuorille myös muita eläkesäästämisen malleja, totesi Kiander esityksessään.

Kasvukeskuksissa on Kianderin mukaan paljon pienituloisia, jotka tarvitsevat edullisia asumisratkaisuja kuten raideliikenteen varrelle rakennettavia ARA-vuokra- ja asumisoikeusasuntoja. Kiander peräsi kunnilta riittäviä kaavoitustoimenpiteitä ja ARAlta uusien rahoitusratkaisujen kehittämistä.

Kiander toi myös esiin, että asumistukeen rakentuva järjestelmä luo tuloloukkuja, mikä estää muun muassa ihmisten muuttamisen työn perässä.

Keskustelussa Oulun kaupungin vuokrataloyhtiö Sivakan toimitusjohtaja Raimo Hätälä kertoi, että Oulussa on runsaan tonttitarjonnan ja osittain säännellyn hinnan kautta saatu pidettyä asumisen hinnat kurissa. Oulussa on jo pitkään ollut asuntomarkkinoilla asuntoja riittävästi kysyntään nähden, mikä on helpottanut asukkaiden tilannetta, mutta vaatinut yhtiöitä panostamaan enemmän markkinointiin.

Hätälä nosti paneelikeskustelussa esiin huolen rakentamisen hiipumisesta. Jos tuotannon lisäämiseksi ei löydetä asuntopoliittisia keinoja, asuntopula erityisesti Helsingin seudulla pahenee edelleen.

TVT Asunnot Oy:n toimitusjohtajan Teppo Forss kertoi paneelikeskustelussa, että marraskuussa Turussa on ollut yksityisillä markkinoilla saatavilla 500–1000 asuntoa samaan aikaan kun ARA-asuntoja omistavalla TVT:llä on ollut vapaana yksi asunto ja jonossa hakijoita 12 000. Forss korosti, että jos markkinoiden pitäisi järjestää asumisen asiat, systeemi ei selvästikään vastaa siihen, mitä ihmiset tarvitsevat.

Paneelikeskusteluun osallistunut Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita puhui myös ARA-asuntojen puolesta. Niitä tarvitaan Viidan mukaan lisää, jotta saadaan asuntoja, joiden kustannukset asukkaat pystyvät maksamaan omalla palkallaan.