Anne on vuokra-asumisen vahva vaikuttajanainen


Toiminnanjohtaja Anne Viita on työskennellyt Vuokralaiset ry:ssä 30 vuotta. Vuodet ovat tuoneet näkemystä tämän ajan ja tulevaisuuden asumisen kehittämiseen.


Kun Anne aloitti Vuokralaisissa tai silloisessa Vuokralaisten Keskusliitossa, elettiin asuntomarkkinoilla lamaa edeltäviä hulluja vuosia. Vauhtia ja kimurantteja tilanteita on riittänyt sen jälkeenkin.

– Ala on kiinnostava ja koko ajan tapahtuu, perustelee Anne intoaan ja jatkaa: Tykkään myös siitä, että pääsen tällä samalla paikalla olemaan tekemisissä ihmisten kanssa ruohojuuritasolta ministeritasolle saakka.

Anne on tunnettu verkostoitumistaidoistaan. Vuokralaiset ry:ltä kysytäänkin säännöllisesti kommentteja mediaan, pyydetään lakilausuntoja ja puhumaan alan tilaisuuksiin.

– Olen pitänyt tärkeänä, että Vuokralaiset ry:tä pidetään haluttuna yhteistyökumppanina. Siksi otamme tasapuolisesti huomioon asialinjalla kaikki asumiseen vaikuttavat tekijät. Kokonaisuus täytyy ymmärtää, jotta voi ajaa asukkaiden asiaa, korostaa Anne.

Asumisen laaja-alaiset vaikutukset ihmisten elämään antaa työhön myös mielenkiintoa.

–Tässä työssä on päässyt perehtymään yhtälailla kaavoitukseen, rakentamisen laatuun ja rahoitukseen kuin vaikka asumistukijärjestelmään. Tämä on niin arkipäiväistä asiaa, että se on realistille kiinnostavaa, naurahtaa Anne.

Tällä hetkellä Anne haluaa saada asukkaiden äänen kuuluviin erityisesti kahdeksanvuotiseen asuntopoliittisen kehittämisohjelmaan.

– Haluamme, että asumisen laaja-alainen vaikutus yhteiskuntaan ymmärretään ja tuomme esiin, että asuminen ei voi olla pelkästään markkinoiden hyväksi käytettävänä. Se ei ole yksittäisen ihmisen eikä yhteiskunnan etu.

Asuminen vaikuttaa Annen mukaan keskeisesti ihmisen perusturvallisuuteen ja hyvinvointiin. Kun nuo asiat ovat kunnossa, ihminen jaksaa olla tuottava yhteiskunnan jäsen. Siksi ta rvitaan lisää kohtuuhintaisia asuntoja ja valtion vahvaa roolia niiden tuottamiseen.

– Meillä on vuosikymmenten mittainen hyvä esimerkki siitä, kuinka valtion tuella on pystytty tuottamaan hyvää asumista kaikille. Sitä osaamista ei pidä hävittää. Ehkä meidän pitäisi sen verran ottaa vanhasta Suomesta mallia, että palauttaisimme yhteen hiileen puhaltamisen toimintamallin, joka Suomessa oli silloin kun aloitin urani, ehdottaa Anne.

 

PÄIVI KARVINEN

 

Kuva: Toiminnanjohtaja Anne Viita lempipaikassaan Helsingissä eli Vanhankaupungin koskella.Takaisin sivun alkuun