Uudet tekijät asumisen asioiden äärellä


Opiskelijat Laura Aavikko ja Osiiris Kontio aloittivat syksyllä työt Vuokralaiset ry:ssä. Osiiris neuvoo asukkaita lakiasioissa ja Laura hoitaa muun muassa someviestintää.


Osiiris opiskelee oikeustiedettä Helsingin yliopistossa. Laura puolestaan opiskelee johdon assistentiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa suuntautuen viestintään. Molemmat asuvat vuokralla, joten vuokralaisen maailmaan on ollut helppo samaistua.

– Halusin asumiseen liittyvää työkokemusta. Tässä työssä pääsen hyvin soveltamaan osaamistani sekä selittämään kansantajuisesti asumiseen liittyviä lakiasioita, perustelee Osiiris hakeutumistaan lakineuvojaksi.

Lauralla on työkokemusta muun muassa asumisoikeusasuntoja omistavan yhtiön palveluksesta.

Kaksikko on jo saanut hyvän käsityksen siitä, mitkä asiat asukkaita pohdituttavat asumisessaan. Osiiris ja Laura käyvät asukkailta tulleita lakikyselyitä myös yhdessä läpi, jotta aiheista saadaan somekanaviin neuvontatekstejä.

– Vuokravakuuteen ja sen palauttamiseen liittyviä asioita kysytään puhelinneuvonnassa eniten. Samoin asumishaittojen vuokrahyvityksistä kysellään ja siitä, kuinka määräaikaisista sopimuksista pääsee irti, kertoo Osiiris.

Monikaan kysyjä ei ole ymmärtänyt, että jos allekirjoittaa määräaikaisen sopimuksen, sitä ei automaattisesti voi irtisanoa kesken kaiken. Nuoret työntekijät ymmärtävät määräaikaisten sopimusten haasteellisuuden ihan omasta kokemuksestaan.

– Elämä on niin epävarmaa vielä tässä vaiheessa, kun ei välttämättä tiedä edes kolmen kuukauden päähän tilannettaan, niin vuoden mittainen määräaikainen sopimus voi tuntua hankalalta. Mutta silti pitää ymmärtää, että jos allekirjoittaa määräaikaisen sopimuksen, sitä ei voi purkaa kesken kaiken, toteaa Osiiris.

Laura korostaa viestinnän merkitystä vuokrasuhteissa.

– Tiedottaminen ja kommunikointi pitäisi olla selkeää vuokralaisten ja vuokranantajan kesken. Vuokralaiset ry puolestaan voisi lisätä entisestään asukkaiden tietoisuutta sekä oikeuksista että velvollisuuksista. Itse pidän tärkeänä myös asumisen hinnasta puhumisen. Vuokrat pitäisi saada pidettyä kohtuullisina ja kohtuuhintaisia asuntoja pitää saada lisää, painottaa Laura, joka joutui odottamaan kaksi vuotta ennen kuin pääsi muuttamaan vanhempien luota VAV:n vuokra-asuntoon.

Molemmat työskentelevät Vuokralaiset ry:ssä osa-aikaisesti. Työkokemus on askel kohti tulevaisuuden työhaaveita.

– Haluan tehdä tulevaisuudessakin merkityksellistä työtä, missä kokee olevansa hyvä ja josta nauttii, toteaa Osiiris.

– Minä haluan tehdä jotain viestintään liittyvää työtä, jossa saa käyttää luovuutta ja olla ryhmän johtaja, kertoo Laura.

 

Teksti: PÄIVI KARVINEN
Kuvat: SINNA POHJA

 

Kuva: Osiiris Kontio ja Laura Aavikko kokevat molemmat Vuokralaiset ry:n tekevän merkityksellistä työtä asukkaiden eduksi.


Takaisin sivun alkuun