VKL neuvoo myös asumisoikeusasukkaita


Vuokralaiset kouluttaa säännöllisesti työntekijöitään asumisen asioissa. Marraskuussa opastettiin uusia työntekijöitä asumisoikeusjärjestelmän osalta.
 

Neuvontatyö on yksi Vuokralaiset ry:n tärkeitä tehtäviä asukkaiden edunvalvonnan lisäksi. Vuosittain lakineuvojat vastaavat noin 8000 puheluun.

Toiminnanjohtaja Anne Viita korostaa, että vaikka maailma on muuttunut järjestön yli 70-vuotisen olemassaolon aikana, asukkaiden edunvalvonnan ja neuvonnan tarve ei ole mihinkään hävinnyt.

– Asuntomarkkinat elävät tällä hetkellä suurinta myllerrystä sitten 90-luvun laman. Omistusasuminen on murroksessa vanhojen asuntojen hintojen osalta ja samaan aikaan vuokra- ja asoasuminen kasvattaa suosiotaan. Kaiken takana on voimakas kaupungistuminen. Muutoksessa tarvitaan aina erityisen vahvaa edunvalvontaa sekä neuvontaa, Anne taustoittaa.

Tällä hetkellä yleisimpiä neuvontapuheluiden aiheita ovat vakuusmaksujen palauttamiseen tai asumishaitoista tehtäviin hyvityksiin liittyvät kysymykset.

– Molemmat asiat ovat usein tapauskohtaisesti määriteltäviä asioita ja aiheuttavat helposti tulkintavaikeuksia. Hyvin usein myös omistajat soittavat meille kysyäkseen asiasta neuvoa. Yleensä asioissa saadaan neuvonnan kautta aikaan sopuratkaisu, Anne korostaa.

Neuvontatyön lisäksi järjestö käyttää asiantuntijuuttaan hyödyksi myös lainsäädännön kehittämisessä. Asumisoikeusjärjestelmää määrittelevä laki tullaan uudistamaan hallituskauden alkupuolella.

– Annamme lakiehdotuksiin lausuntoja sekä olemme tarvittaessa mukana lakeja työstävissä työryhmissä. Tuomme esiin asukkaiden kaipaamia uudistustarpeita myös erilaisissa virkamiestapaamisissa. Erityisesti puhelinneuvonnan kautta saamme tietää ajankohtaisimmat asukkaiden arkeen vaikuttavat tekijät. Järjestämme jäsenistöllemme myös erilaisia kyselyitä ajankohtaisista aiheista, kertoo Anne.

Tässä lehdessä kerrotaan yhteishallintolakiin liittyvän kyselyn tuloksista sivulla 3.

 

Kuva: Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Maarit Toveri (keskellä istumassa) kävi marraskuussa kouluttamassa lakineuvojia ja viestintähenkilöstöä asojärjestelmän ajankohtaisista asioista. Takana seisomassa toiminnanjohtajan Anne Viita ja lakineuvoja Osiiris Kontio. Edessä istumassa lakineuvoja Ella Laine. Maaritin vieressä istuu lakineuvoja Ville Leppäniemi ja viestintäassistentti Laura Aavikko.Takaisin sivun alkuun