Korona muokkaa toimintaamme

Hymyilevä Vuokralaiset ry:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Suna Kymäläinen ulkona kerrostalon edessä.

Kulunut vuosi on ollut erikoinen meille kaikille. Etätyö ja muut suositukset ovat lisänneet kotona vietettyä aikaa. Toiset kokevat tilanteen myönteisesti, mutta toisille se voi olla jopa ahdistavaa.

Korona-aika on osoittanut, kuinka tärkeä paikka koti on. Nyt ymmärretään, että liian pieni koti aiheuttaa ongelmia tällaisessa poikkeustilanteessa. Olemme Vuokralaisissa aina korostaneet, että hyvään asumiseen kuuluu riittävä asumisväljyys, mutta valitettavasti liian monen on pakko, kun ei ole varaa asua väljemmin.

Olemme puhuneet aina myös valtiontukeman asuntotuotannon puolesta. Nyt sitä tarvitaan entistä kipeämmin. Markkinaehtoinen asuntotuotanto on vähenemässä ja se ikävä kyllä uhkaa nostaa entisestään asumisen hintaa.

Vapaarahoitteisia asuntoja ei koskaan tehdä enempää kuin sen verran, että niistä saadaan kunnon tuotot tekijöilleen. Sen sijaan valtiontukema tuotanto varmistaa monelle perheelle kohtuuhintaisen, riittävän väljän ja turvallisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon.

Koronatilanteeseen palatakseni sen hyviin puoliin voi lukea digitaalisuuden hyödyntämisen. Tänä syksynä on pidetty muun muassa sähköisiä asukaskokouksia, joista kerromme tässä lehdessä.

Haluamme Vuokralaisissa muistuttaa vuokranantajia kuitenkin siitä, että kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää digitaalisia välineitä. Siksi suosittelemme hybridikokousten pitämistä eli että osa asukkaista voi tulla paikanpäälle ja digitaitoisemmat voivat osallistua kokoukseen etänä. Järjestimme Liittokokouksemme onnistuneesti tällaisena hybridikokouksena.

Järjestimme tänä vuonna koronatilanteen takia myös Vuokralaispäivät verkkotapahtumana. Tilaisuus onnistui hyvin, mutta palaamme vanhaan käytäntöön heti, kun mahdollista. Digitaalisuus on hyvä renki, mutta huono isäntä. Ihminen tarvitsee toisten ihmisten tapaamista.

Korona vaikuttaa meidän elämäämme vielä jonkin aikaa, emmekä voi muuta kuin sopeutua tilanteeseen ja muistaa huolehtia sekä itsestämme että läheisistämme. Joulun aika on erityisen hyvä hetki pysähtyä huolenpidon äärelle.

Tärkeintä on juuri nyt, ettei jätetä ketään yksin, vaan pidämme toisistamme huolta. Sillä tavalla selviämme tämän poikkeusajan yli entistä vahvempina. Sillä periaatteella mekin toimimme Vuokralaiset ry:ssä jälleen myös ensi vuonna.


SUNA KYMÄLÄINEN
Puheenjohtaja
Vuokralaiset VKL ry,
kansanedustaja


Takaisin sivun alkuun