Mia haluaa luoda turvallista ja edullista asumista

Mia Saaremaa seisomassa jouluisesti koristellun ostoskeskuksen aulassa.
Mia pitää isännöitsijöiden ja asukastoimikuntien puheenjohtajien välistä yhteistyötä tärkeänä asumisolojen kehittämisen kannalta.

Mia Saarelma asuu Espoossa ja toimii aktiivisesti asumisen asioiden edistämiseksi niin omassa talossaan kuin myös Espoon Asuntojen piirineuvoston puheenjohtajana. Hän lähti mukaan asukastoimintaan, koska omassa talossa oli epäkohtia ja oli halu vaikuttaa asioiden parantamiseen.

Espoon kaupungin vuokra-asunnoissa lähes koko ikänsä asunut Mia haluaa asukasaktiivina tehdä töitä sen eteen, että asukkailla olisi mukavaa ja turvallista asua talossa. Yhteishengen ylläpitämiseksi järjestetään perinteisesti talkoot kaksi kertaa vuodessa. Mian talossa on lisäksi järjestetty muun muassa jouluaskartelua ja itsenäisyyspäivän kunniaksi kakkukahvit.

– Me kannustamme myös asukkaita keksimään toimintaa kiinteistöllä. Jos joku ehdottaa jotain, pyrimme aina kannustamaan ja olemaan mukana sekä tukemaan toimintaa määrärahoillamme. Asukkaan aloitteesta pihallemme on esimerkiksi rakennettu lintuallas, josta on ollut paljon iloa, kertoo Mia, jolla on pitkä kokemus asukastoimintojen järjestämisestä.


Yhteishallintolaki ei toteudu niin kuin pitäisi

Mia on viime aikoina pohtinut yhdessä piirineuvostoon kuuluvien asukastoimikuntien puheenjohtajien kanssa, miten yhteishallintolakia saadaan toteutettua asukkaiden ja vuokranantajan kesken. Laki velvoittaa vuokranantajaa ottamaan asukkaat mukaan päätöksentekoon. Mian mukaan lain henki ei kuitenkaan pääse toteutumaan.

– Kyllä meitä kuunnellaan niin kuin laki velvoittaa, mutta ei kuitenkaan toteuteta meidän toiveita tai oteta ehdotuksia tosissaan, kertoo Mia, jonka tavoitteena on muun muassa kehittää isännöitsijöiden ja puheenjohtajien välistä yhteistyötä.

Myös tiedonsaanti vuokranantajan puolelta on Mian mukaan tällä hetkellä heikkoa. Asukkaista tuntuu siltä, että heille ei kerrota riittävästi tietoa vuokranmääritykseen vaikuttavista asioista tai vertailutietoa eri taloista ja alueilta. Oletetaan, että asukkaita ei tuollaiset asiat kiinnosta.

– Meille ei esimerkiksi kerrota, miten talon ikä, varustetaso tai asukasvaihtuvuus vaikuttavat vuokraan. Varmaan ajatellaan, ettei asukas yleensä mieti tällaisia juttuja, kertoo Mia ja vakuuttaa, että asukkaat haluavat saada tietoa ja vaikuttaa asumiseensa. Asukasedustajilta kysytään kuitenkin lausunnot vuokranmääritysehdotuksiin.


Vuokralaisilta apua ongelmiin

Mia kuuli Vuokralaiset ry:stä tuttavilta, jotka suosittelivat heidän palveluitaan. Hän kokee, että Vuokralaisilta saa hyvin tietoa juridisista asioista ja saa kokea osallistuvansa asioihin vaikuttamiseen konkreettisesti.

Vuokralaiset VKL:n liittokokouksessa Mia oli mukana esittelemässä Espoon Vuokralaisten kolmea aloitetta, joiden hän kokee auttavan tavallisen vuokralaisen elämää paljon. Asukkaat ehdottivat muun muassa sitä, että vuokrataloyhtiön hallinnon palkoilla ja kuluilla tulisi olla selkeä katto.

Mia on ollut mukana myös Vuokralaispäivillä. Hänen mielestään luennot ovat olleet todella mielenkiintoisia ja risteilyllä pääsee tapaamaan myös muilta alueilta tulleita aktiivisia asukkaita.

IDA OLJEMARK

"Kyllä meitä kuunnellaan niin kuin laki velvoittaa, mutta ei kuitenkaan toteuteta meidän toiveita tai oteta ehdotuksia tosissaan."

Takaisin sivun alkuun