Vierivä kivi ei sammaloidu

Raja Pölkki hymyilemässä ikkunan äärellä.

75 vuotta tänä syksynä täyttänyt Raija Pölkki on koko elämänsä ollut järjestöaktiivi. Vuokralaiset ry:ssäkin hän on toiminut jo 45 vuotta.

–Jos mökkiin jäisi mököttämään, voisi mummoontua nopeasti, mutta kun on jatkuvasti menossa, ei ehdi sammaloitua, naurahtaa kuusi vuotta sitten Fazerin pääluottamusmiehen tehtävästä eläkkeelle jäänyt Raija.

Meneväisen naisen arkeen kuuluu vuokra-asioiden hoitamisen lisäksi muun muassa Lievestuoreen eläkeläisten puheenjohtajuus, kuorolaulanta, monenlainen kerhotoiminta, käsityöt sekä oman taloyhtiön hallituksen puheenjohtajuus. Koronarajoitusten ajasta hän selvisi korttiporukan kanssa. Yhdessä nelihenkinen porukka pelasi Tolkkua, laittoi ruokaa ja vietti aikaa kerran viikossa toistensa luona.

Vuokralaisaktiivi hän on ollut koko aikuisikänsä ja kuuluu yhä Keski-Suomen Vuokralaiset ry:n hallitukseen.

– Lähdin mukaan toimintaan vuonna 1977, kun omassa talossa oli kaikenlaista ongelmaa vuokranantajan kanssa ja asumishäiriöitä. Silloin melkein kaikki asukkaat kuuluivat vuokralaisyhdistykseen ja saimmekin paljon hyviä asioita aikaan, kertoo Raija.

 

Järjestäytyminen toisi voimaa

Ajat ovat Raijan mukaan sikäli muuttuneet, että vuokra-asumista arvostetaan nykyään enemmän, mutta ajettavissa asioissa ei juuri ole tapahtunut muutosta. Samojen asioiden takia aktiivisuutta tarvitaan yhä edelleen.

– Suurin toiveeni on, että järjestäytymisaste nousisi nykyisestä ja että ymmärrettäisiin sen olevan jokaisen etu. Jos on isompi joukko takana, asiat menevät paremmin perille, vakuuttaa Raija ja harmittelee, että erityisesti nuoria ei tavoiteta samalla tavalla kuin ennen.

– Tuntuu myös siltä, että ennen oltiin asumisen asioista kiinnostuneempia, pohtii Raija.

 

Vuokralaisuus ei ollut este hallitukseen menolle

Omassa asuinyhteisössään Raija on aina ollut sovun kannalla ja korostaa, että naapureihin kannattaa aloittaa tutustuminen juttelemalla tavattaessa. Nykyisessä asunnossaan hän on asunut jo 14 vuotta vuokralla ja tutustuminen naapureihin toi aikoinaan tullessaan paikan myös osaketalon hallituksessa. Viimeiset viisi vuotta hän on ollut hallituksen puheenjohtaja.

– Se että asun vuokralla, ei ole ollut mikään este toimia myös hallituksessa, toteaa Raija.

Omassa asumisessaan Raija arvostaa erityisesti riittävän kokoista keittiötä, jossa on helppo esimerkiksi säilöä syksyn satoa. Sauna on hänen mielestään toinen ehdoton hyvän asumisen edellytys. Muutoin asumisessa Raija arvostaa kohtuuhintaisuutta.

– Suomi teki virheen 90-luvulla, kun purki vuokrasäännöstelyn. Se ei halventanut asumista, kuten luvattiin. Nyt pienistä yksiöistäkin pyydetään korkeaa vuokraa. Ei ole mistään kotoisin, jos kaikki rahat menevät asumiseen, painottaa Raija.

 

Yläkuva:
Raija Pölkki ehtii järjestöaktiiviuransa ohella tehdä myös käsitöitä. Lapset, lapsenlapset ja lapsenlapset ovat saaneet lahjaksi muun muassa Raijan tekemiä sukkia.

Keski-Suomen Vuokralaisyhdistys täytti 75 vuotta

 Myös Keski-Suomen Vuokralaisyhdistys juhlii tänä vuonna 75-vuotista taivaltaan. Voit tutustua yhdistyksen toimintaan osoitteessa www.ks-vuokralaiset.com.