Green homes ottaa asukkaat mukaan vastuullisuustyöhön

Kiinteistöomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin yhdessä jäsentensä kanssa kehittämän Green homesin tavoitteena on lisätä vuokranantajien ja asukkaiden yhteistyötä ilmastoystävällisen asumisen edistämiseksi. Vuokranantajat sitoutuvat tuottamaan päästötietoja ja viestimään asioista asukkaille.

Rakli lähti kehittämään toimintamallia yhdessä jäsentensä kanssa jo parisen vuotta sitten. Green homes lanseerattiin syyskuussa, jolloin suomalaiset olivat havahtuneet kunnolla muun muassa sähkön- ja energiansäästön tarpeellisuuteen.

– Halusimme kehittää mallin, jossa keskitytään nimenomaan asukkaiden aktivoimiseen. Ammattimaisesti toimivat kiinteistönomistajat ovat jo tehneet lähes kaiken mahdollisen, mitä rakenteiden ja tekniikan osalta voi tehdä energian kulutuksen hillitsemiseksi, mutta asumistottumusten osalta on vielä paljon tehtävissä, kertoo johtaja Aija Tasa.


Raklin johtaja Aija Tasa.

Green homes ei ole byrokraattinen toimintamalli, jossa vaaditaan tiukkaa raportointia, sillä mukaan lähtevien yhtiöiden tulee jo kuulua VAETSiin eli kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksen vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelmaan. Vaatimuksena on myös sitoutuminen kiinteistöjen käytönaikaiseen päästöjen vähentämiseen. Tärkein sitoumus on kuitenkin asukasvuorovaikutuksen lisääminen vähähiilisyyden näkökulmasta.

– Organisaation täytyy sitoutua jakamaan asukkaille kiinteistöjen yleisempien asuntotyyppien tietoja kuten lämmitysenergian ja kiinteistösähkön kulutustiedot ja niiden hiilijalanjälki sekä asukkaan vedenkulutustiedot ja jätteiden kierrätysaste, kun tieto on saatavissa. Uusille asukkaille on jatkossa tarkoitus antaa vuokrasuhteen alussa myös päästökuitti, josta hän saa tietoonsa kiinteistön viimeisimmät päästötiedot, kertoo Tasa ja uskoo Green homesin avulla nostettavan myös vuokranantajan imagoa.

– Ilmastoystävällisten kotien tarjoaminen on kilpailukeino asuntomarkkinoilla. Suuri osa asukkaista ja erityisesti nuoret asukkaat pitävät tärkeänä tällaista vastuullisuustyötä ja ovat valmiita myös itse toimimaan, toteaa Tasa.

Rakli tuottaa yhtiöille viestintämateriaalia keskittyen tänä syksynä erityisesti energiankulutukseen. Ensi keväänä tietoa tuotetaan kierrätyksestä.

Green homesiin on tähän mennessä lähtenyt mukaan Avara, Keva, Kruunuasunnot, LähiTapiola Kiinteistövarainhoito, OP Kiinteistösijoitus, SATO ja Sivakka-yhtymä.


Takaisin sivun alkuun