Huolestuttaako hintojen nousu? – Vinkit tarkkaan talouteen

1. Mieti mitä oikeasti tarvitset

Mieti jokaisella ostohetkellä, onko ostamasi tuote todella tarpeellinen. Tarkkaile myös arjen pieniä menoja. Asumisneuvonta ohjaa asiakkaitaan karsimaan tarvittaessa suoratoistopalvelut, lehtitilaukset, vitamiinitilaukset, alkoholin ja tupakan, jotta rahaa jää asumiseen, sähköön, veteen, ruokaan, puhelimeen ja lääkkeisiin.


2. Hintavertailu kannattaa

Seuraa niiden elintarvikkeiden hintoja, joita itse käytät ja vertaile eri kauppojen valikoimaa. Osta punalaputettuja aletuotteita. Samalla vähennät kauppojen ruokahävikkiä. Marttojen sivuilta löydät myös hyviä vinkkejä edulliseen kotiruokaan ja ruokamenojen säästämiseen.


3. Seuraa, mihin rahasi kuluvat ja budjetoi

Seuraa rahankäyttöäsi vähintään muutaman viikon ajan kirjaamalla ylös kaikki tulosi ja menosi. Voit kokeilla myös Penno.fi -verkkosovellusta rahankäytön seuraamiseen. Tee tärkeimmille menoille kuukausittainen budjetti esimerkiksi Takuusäätiön sivuilta löytyvällä budjettilaskurilla.


4. Velkojen lyhentäminen on säästämistä

Velkojen lyhentäminen kannattaa etenkin nyt, kun lainojen korkojen on ennustettu nousevan. Voit myös ottaa yhteyttä Takuusäätiön maksuttomaan neuvontaan, jossa kartoitetaan tilanteesi ja annetaan henkilökohtaisia vinkkejä velkatilanteen selvittämiseen.


5. Harkitse ennen kuin otat lainaa

Lainan lyhentäminen on yksi kulu lisää, jolloin muihin arjen menoihin jää vähemmän rahaa eli harkitse tarkkaan ennen kuin otat lainaa. Vältä erityisesti pikavippien ottamista.


6. Varaudu hintojen nousuun säästämällä

Pienikin säännöllisesti säästetty summa auttaa tarvittaessa paikkaamaan kasvavia menoja.


7. Hae tukea tilanteeseesi

Moni joutuu nipistämään nyt menoistaan ja rahojen riittäminen huolestuttaa. Keskustele aiheesta läheistesi kanssa ja ota tarvittaessa yhteyttä vuokranantajan tai oman kunnan asumisneuvontaan. Tarkista myös Kelan etuudet ajan tasalle ja selvitä oletko oikeutettu toimeentulotukeen.


Takaisin sivun alkuun