Kohtuuhintainen opiskelija-asuminen luo hyvinvointia

Asumistukeen tehtävät muutokset astuvat voimaan ensi huhtikuussa ja kovimmillaan muutokset vaikuttavat helsinkiläisiin opiskelijoihin. Todennäköisesti muutos tulee vaikuttamaan siten, että edullisempien asuntojen eli opiskelija-asuntojen kysyntä kasvaa ja opiskelijoiden kiinnostus käydä töissä opiskeluiden aikana kasvaa.

Tärkeimpinä vaikuttavina tekijöinä nuorten asumisessa on hinta, sijainti ja palvelut eli samat tekijät kuin kaikkien asumisessa. Yhteiskunnalliset muutokset vaikuttava asumisen preferensseihin ja niiden muutosten mukaiseen kehitykseen myös opiskelijoilla pitää olla oikeus.

Esimerkiksi korona-aika muutti opiskelua, mikä näkyy asumisessa. Aivan samalla tavalla kuin työnteossa, opiskelu tapahtuu osaksi etänä, jonka myötä odotukset kodin osalta ovat kasvaneet. Myös opiskelijat haluavat rauhaa ja tilaa etäopiskeluun sekä kotinsa lähelle opinahjoa ja palveluita.

Asumisella vaikutetaan keskeisesti opiskelijoiden hyvinvointiin onnellisina – ja tuottavina kansalaisena pitkälle tulevaisuuteen. Siksi olisi erittäin tärkeää, että valtion taholta ymmärrettäisiin olla kiristämättä opiskelijoiden toimeentuloa tai kohtuuhintaisten opiskelija-asuntojen tuotantotukea. Turvallinen, laadukas ja kohtuuhintainen asuminen pitäisi turvata mahdollisimman monelle opiskelijalle.


Matti Tarhio
Toimitusjohtaja
Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas


Takaisin sivun alkuun