Asumistuki vesittää itse omaa tehoaan

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsolan mukaan asumistukimenojen paisuminen on yksi asuntomarkkinoiden ja sosiaalipolitiikan suurista haasteista. Metsola otti kantaa asiaan vuokratilastojen julkistamistilaisuudessa.

- Asumistuki on siitä ongelmallinen tuki, että se vesittää itse omaa tehoaan. Maksettavan asumistuen kasvu mahdollistaa tietyn suhteellisen osuuden ylittäessään vuokrien nousun, joka puolestaan kasvattaa asumistukea tarvitsevien joukkoa, toteaa Metsola.

Asumistuen perimmäisiä vaikutuksia voi Metsolan mukaan pohtia ajatusleikkinä sitä kautta mitä tapahtuisi, jos asumistuki kokonaan poistettaisiin. Vaikka niin radikaali muutos ei olisi tosielämässä viisas, tällainen pohdinta paljastaa paljon harvoin ymmärrettyä tai ainakin harvoin tunnustettua asumistuen luonteesta ja vaikutuksista.

- Selvää on, että jotkut ihmiset menettäisivät vuokra-asuntonsa, ellei esimerkiksi harkinnanvaraisella toimeentulotuella muutosta paikattaisi. Mutta vaikka niin ei tehtäisi, suurin osa asumistukea saavista ei menettäisi vuokra-asuntoaan. Eivätkä heidän asuntonsa jäisi tyhjilleen ilman asukasta. Koska sellainen ei olisi kenenkään etu. Vuokratasot sopeutuisivat vuokralaisten muuttuneeseen maksukykyyn, eli laskisivat, toteaa Metsola.

Vaikka asumistuki poistuisi, ihmiset tarvitsisivat Metsolan mukaan edelleen asuntoja. Ja asunnot vuokralaisia. Asuntojen vuokraaminen ei loppuisi, mutta se saattaisi tuottojen laskusta johtuen toki ainakin tilapäisesti hieman vähentyä.

- Asumistuki on siinä mielessä tehoton tuki, ettei se suurimmassa osassa tapauksia laske asukkaan asumiskustannuksia. Asumistuen seurauksena vuokralaiset voivat maksaa korkeampia vuokria halutuilla alueilla, ja hyöty siitä menee valtaosin vuokranantajille, korostaa Metsola.

850 000 suomalaista oli viime vuoden lopussa asumistukien piirissä, mikä on 15 prosenttia väestöstä, kun kaikkiaan vuokralla asuu noin 25 prosenttia väestöstä.

Nykyinen asumistuen paisuttamisen tie on Metsolan mukaankuljettu loppuun, koska asumistuen vuokria nostavasta vaikutuksesta on tullut tärkein syy sille, että asumistukea tarvitaan. On keksitty ikiliikkuja, joka todellisuudessa rahoitetaan veronmaksajien lompakosta.

- Jotta asumistuesta saataisiin enemmän hyötyä, tuettavien määrää pitäisi johdonmukaisesti vähentää ja tukisummaa supistaa. Tämä pitäisi tehdä vaiheittain mutta päättäväisesti, hieman samaan tapaan kuin asuntolainojen verovähennysoikeuden kanssa on toimittu, pohtii Metsola.