Hyvä yhteishenki kantaa

Vantaan Tukkilaisentiellä juhlittiin talon 30-vuotispäivää heinäkuun lopussa. Juhlat olivat asukkaiden mieleen, ja asukastoimikunnan puheenjohtaja Arja Wahlströmin mukaan se johtui pitkälti rennosta meiningistä ja asukkaiden hyvästä yhteishengestä.

- Kun aloimme aamulla laittamaan pihaa kuntoon muutaman toimikunnan jäsenen kanssa, ihmisiä ilmestyi yhtäkkiä paikalle tarjoamaan apuaan. Sydäntä lämmitti nähdä ihmiset niin aktiivisesti mukana juhlien järjestelyssä, kertoo Arja.

Suunnitelma linjaa vuoden toiminnot

Juhlien järjestäminen aloitettiin jo alkuvuodesta, kun asukastoimikunta teki toimintasuunnitelman tulevalle vuodelle. Arjalla on vuosikymmenten kokemus erilaisten juhlien ja tekemisten järjestelystä, joten kolmekymppiset menivät vanhalla rutiinilla, kun hän sai idean juhlista. VAV:lta saatu pieni juhlaraha auttoi myös paljon.

- Asukastoimikunnalla on kolme tärkeää tehtävää: keväisin korjauskysely kotitalon kunnossapitoon liittyen, syksyllä kannanotto VAV:n vuokranmääritykseen sekä asukkaiden yhteishengen kasvattaminen. Noiden lisäksi tällaisten ”kissanristiäisten” järjestäminen antaa asukkaille syyn kokoontua yhteen ja tutustua toisiinsa, mikä tekee asumisesta aina viihtyisämpää. Olen mielelläni aina hyvin aktiivisesti suunnittelemassa erilaisia tekemisiä, sekä talossa että VAVilla yleisesti, kertoo Arja.

Hauskanpito syrjäytti suunnitellun ohjelman

Juhliin saapui lopulta noin 20 ilmoittautunutta, ja tunnelma juhlissa oli rento. Yksi teemoista oli "ruokaa omalta pihalta”, ja se näkyi komeasti koristellussa juhlapöydässä. Tarjolla oli muun muassa entisessä hiekkalaatikossa kasvatetut perunat, lohta, silliä, kananmunia majoneesilla, salaattia, pikkelöityä punasipulia sekä mummon kurkkuja. Tämän lisäksi grillissä paistui makkaraa ja herkkusieniä.

Yksi asukkaista oli tehnyt valkosuklaajuustokakun kahvien kera. Tarjoilujen ääressä oli myös infolappuja talon historiaan liittyen sekä vuosien varrella toteutettuun asukastoimintaan. Sen lisäksi asukkaat saivat osallistua lajittelupeliin, jossa eri esineiden lajittelutavat piti arvata, mikä onnistui Arjan mukaan hyvin kaikilta.

- Olin suunnitellut enemmänkin ohjelmaa ja puheita, mutta kun katselin asukkaita keskustelevan keskenään ja pitävän hauskaa, päätin jättää ne pois. Monille tuntui toimivan, että sai omasta mielenkiinnosta käydä lukemassa talon historiasta. Juhlat sujuivat oikein hyvin ilman sen kummempaa ohjelmaa, kertoo Arja.

Piha toimii myös hyötypuutarhana

Talossa on paljon muutakin yhteistoimintaa. Yksi suosittu toiminta on ollut yhteinen kasvimaa talon pihalla. Entinen hiekkalaatikko on muuttunut perunamaaksi, ja pihalla kasvaa tomaatteja, porkkanoita sekä popcornia. Talossa on muutaman asukkaan viherkerho, joka on aktiivisemmin mukana kasvimaan hoidossa. Toimikunnan kesken on sovittu systeemi, joka varmistaa helpomman ylläpidon.

- Olen sanonut, että ihmiset voivat hakea itselleen ruokakasveja, kunhan tuovat vettä saaviin. Se helpottaa kasvimaan hoitamista, ja luo enemmän arvostusta koko kasvimaata kohtaan. Aiomme sadonkorjuun aikaan pitää päivän, jossa voin neuvoa mitä perunoita nostaa ja mitä kannattaa ottaa, kertoo Arja.


Teksti ja kuvat: Ida Oljemark


Takaisin sivun alkuun