Oulussa arvostetaan asukastoimintaa


Oulussa Puistokatu 16:sta luodaan yhteisöllisyyttä asukastoiminnan kautta. Mika Kauppinen on mukana talon asukastoimikunnassa ja sen lisäksi hän on ollut kaksi vuotta Sivakan hallituksessa. Viime syksynä Mika oli muiden sivakkalaisten kanssa Vuokralaispäivillä kertomassa Oulun asukastoiminnoista.

Mika on asunut Puistokadulla vuodesta 2002 asti kolmessa eri asunnossa. Hän pitää asukastoimintaa tärkeänä ja haluaa saada sen uuteen kukoistukseen.

- Koen että asukastoiminnan lisääminen luo sellaista vanhan ajan yhteisöllisyyttä ja lisää empatiaa naapureiden kesken, kertoo Mika.

Mika koki Vuokralaispäivät silmiä avaavaksi ja hyväksi kokemukseksi. Oli mielenkiintoista nähdä miten muualla, erityisesti pääkaupunkiseudulla, asukastoimintaa toteutetaan.

- Oltiin myös hyvin ylpeitä yhtiön puolesta ja siitä miten ollaan hoidettu asiamme, kun nähtiin että muut olivat suorastaan kateellisia, kertoo Mika.
 

Asukastoiminta uuteen uskoon

Puistokadulla oli alussa hyvinkin aktiivista toimintaa. Pihalla pidettiin perinteiset talkoot kaksi kertaa vuodessa sekä grillijuhlat. Lapsille järjestettiin pikkujouluna pientä tekemistä, muun muassa hankittiin poroja lasten iloksi ja annettiin pienet lahjat. Sivakalla on aina ollut teemavuosia, joiden mukaan tekemisiä on suunniteltu.

Asukastoiminta hiipui välillä, koska osa asukkaista oli kyllästyneitä korjaamaan asioita, jotka kiinteistöhuollon olisi pitänyt hoitaa. Mutta nyt asukastoiminta on jälleen herännyt henkiin.
 

Korona nosti yhdessä tekemisen arvoonsa

Jokin aika sitten talossa pidettiin kokous ja suunniteltiin tekemistä loppuvuodelle, jotta asukkaat saadaan taas mukaan tekemisiin.

- Koronan myötä ihmiset ovat enemmän halukkaita tekemään yhdessä asioita ja huolehtimaan toisistaan, kertoo Mika.

Mikan mielestä asukastoiminta luo paremman ilmapiirin naapurustoon ja luo positiivisen kuvan yhtiöstä. Sen lisäksi asukkaat voivat itse vaikuttaa omaan viihtyvyyteensä talossa sekä pihalla.

- Parhaimmassa tapauksessa naapurit voisivat mennä toistensa luo ja kysyä että tarvitaanko apua ja onko kaikki hyvin. Tähän on vielä matkaa, mutta olemme toiveikkaita, että asukkaat lähtisivät yhä enemmän mukaan tekemään asioita oman asumisviihtyisyytensä puolesta, toteaa Mika.
 

Sivakka on aktiivinen vuokranantaja

Kaupungin vuokrataloyhtiö Sivakka tuottaa kaikille asukkailleen lisäarvoa asumiseen myös järjestämällä vuosittain erilaisia tapahtumia maksutta kuten esimerkiksi talvipäivät, liikennepuistopäivä ja asukastoimijoitten tilaisuudet.

- Ne ovat vuosi vuodelta saaneet enenevässä määrin ihmisiä liikkeelle koko perheen voimalla. Toivomme saavamme yhä enemmän myös nuorempia mukaan toimintaan, toivoo Mika.

Lisäksi Sivakan henkilökunta on pitänyt kuukausikahvituksia eri taloyhtiöissä ympäri Oulua.

- Lähtekää rohkeasti mukaan toimintaan, uusia ideoita ja näkökulmia kaivataan aina. Ja muistakaa, että jokainen toimii omien resurssiensa mukaan, toteaa Mika.

 

Teksti: Ida Oljemark