Paleltaako kotona?

Neuvontapalvelustamme on kyselty paljon huoneistojen riittävästä ja oikeasta lämpötilasta. Pakkasten paukkuessa eivät lämmitysjärjestelmät aina pysty heti vastaamaan muuttuneeseen ulkolämpötilaan. Kotona ei kuitenkaan tarvitse kylmyyttä päivätolkulla sietää.

Jos palelet kotona, tarkista asuntosi lämpötila. Kodin suositeltavat lämpötilat eri huoneissa ovat oleskelutilat 20 - 21 ºC ja makuuhuoneet 18 - 20 ºC. Lämpötilan ollessa alle 18 ºC, voi siitä aiheutua terveydelle haittaa.

Kylmillä säillä voi huoneistojen lämpötila nousta myös liian korkeaksi. Lämmityskaudella huoneiden lämpötila ei saisi ylittää 23 – 24 ºC.

Jos kylmä kotona yllättää, ota yhteyttä vuokranantajaan tai huoltoyhtiöön ja tee asiasta ilmoitus. Jatkuvasti kylmyyttä, joka alittaa 18 ºC, ei tarvitse sietää. Laita varmuuden vuoksi huoneiston päivittäiset lämpötilat muistiin vaikkapa kalenteriisi, jotta tilanteen pitkittyessä tiedät mitä on tapahtunut.

Mikäli lämpötila ei korjaannu, ota vielä uudestaan yhteyttä huoltoon ja kerro kylmyyden jat­kumisesta. Palelemaan ei kannata jäädä.

Kerrostaloasunnoissa yleensä lämmityskulut sisältyvät vuokraan. Jos vuokranantaja tällöin toimit­taa huoneistoon esim. sähköpatterin lämmityksen ylläpitämiseksi, kuulu lämmitykseen kulunut sähkö vuokranantajan maksettavaksi.
 

Huoneiston pitkäaikainen kylmyys on vuokranalennuksen peruste. Tee vuokranantajallesi tällöin kirjallinen vaatimus vuokranalentamisesta. Mainitse vaatimuksessasi:

- Kuka olet ja missä huoneistossa/kohteessa asut
- Miltä ajalta/miltä päiviltä vaadit vuokraa alennettavaksi
- Laita kirjelmään myös listaus päivittäisistä lämpötiloista, joiden perusteella vaadit vuokranalennusta
- Kerro haluamasi alennuksen määrä joko päivittäin laskettuna tai yhteissummana
- Pyydä vuokranantajalta kirjallista vastausta ja kerro päivämäärä, jolloin viimeistään haluaisit saada vastauksen


MUISTA

Oikea sisälämpötila:

  • Parantaa asumisviihtyvyyttä ja nostaa vireyttä
  • Kohentaa sisäilmanlaatua
  • Vähentää talvikaudella ilman kuivuuden tunnetta.
  • Asuinkerrostalossa huonelämpötilan pitäisi olla kaikissa huoneistoissa sama. Kun poikkeama on yli 1ºC ja taloa lämmitetään kylmimmän huoneiston mukaan, niin asumisviihtyisyys kärsii.


Takaisin sivun alkuun