Sami haluaa toimia paremman asumisen puolesta


Helsinkiläinen Sami Auersalmi on pitkän linjan asukasvaikuttaja. Hän aloitti aikoinaan oman talonsa asukastoimikunnassa ja jatkoi sen jälkeen laajemmille asukasvaikuttamisen foorumeille. Nykyään hän on sekä HEKAn vuokralaisneuvottelukunnan että HKVY:n hallituksen sihteerinä ja Vuokralaiset ry:n hallituksen jäsen. Sami pitää tärkeänä asiana yhteishallintolakiin vaikuttamista.
 

Sami on pitkään ollut Vuokralaiset ry:n jäsen. Hän kokee, että yhdistys tekee tärkeää työtä antaessaan informaatiota ja apua asukkaille. Kaikkein eniten juuri nyt hän arvostaa Vuokralaisten aktiivisuutta yhteishallintolain uudistuksessa ja sen eteenpäin viemisessä. Pelkästään vuokranantajan, kuten Kovan, näkemystä ei Samin mielestä saa kuunnella. Vuonna 1990 voimaan astunut laki uudistetaan lähivuosina.

- Asukkaat saavat lain avulla vaikuttaa omaan asumiseensa, mikä on todella tärkeää ja tarpeellista, kertoo Sami.

Yhteishallintolaki velvoittaa ARA-taloissa vuokrataloyhtiöt järjestämään kerran vuodessa asukaskokouksen, jossa käydään läpi talon taloutta ja ajankohtaisia asioita. Sen lisäksi asukkaat voivat muun muassa valita talon asukastoimikunnan ja esittää asukasedustajaa yhtiön hallitukseen.

Uudistuksen myötä asukkaille tulee lisää mahdollisuuksia vaikuttaa toimintaan. Laki koskee vain ns. ARA-taloja, ei yksityisten omistamia ns. vapaarahoitteisia vuokrataloja.

 

Raikas ote digitalisaatioon

- Uudistettavassa yhteishallintolaissa on mahdollistettava asukkaiden osallistuminen myös korona-tyyppisissä poikkeustilanteissa. Tämä vaatii vuokranantajilta raikasta otetta digitalisaation käyttöönotossa asukastoiminnassa, toteaa Sami, joka itsekin työskentelee IT-asioiden parissa.

- Vuokranantajille tulee antaa mahdollisuus ja velvollisuus digitaalisen toiminnan kehittämiseen asukasaktiivien laitteita myöten. Osana uudistusta tulee olla nettiyhteyden asentaminen asukastiloihin, joita valitettavasti ei vieläkään kaikkialla ole, toteaa Sami.

Sami haluaa toimia asukasvaikuttajana, koska hän haluaa tuoda konkreettista apua ja helpotusta asukkaiden elämään. Nykyään hän pitää myös siitä, että saa olla mukana tekemässä laajempia päätöksiä, jotka vaikuttavat useammankin vuokralaisen elämään.

 

Vuokralaispäivät auttavat verkostoitumaan

Sami on jo vuosikymmenen ajan ollut mukana Vuokralaispäivillä. Hän on kokenut saavansa hyvin tietoa eri asiantuntijoilta, jotka tulevat pitämään esityksiä. Samalla pääsee verkostoitumaan ja oppii tuntemaan erilaisia ihmisiä alalta.

- Ainut mikä on jäänyt harmittamaan on että en ole koskaan ehtinyt kuunnella ministerin puhetta, mutta ehkä senkin joskus ehtii, nauraa Sami, joka on joutunut jättämään ministerin puheet väliin huolehtiessaan, että kaikki Vuokralaispäiville tulevat saavat matkalippunsa ja muut matkaan liittyvät dokumentit.

 

Asumisen viihtyvyyteen vaikuttaa monet asiat

Rauhallinen ja turvallinen asuinpaikka on Samin mielestä tärkeää viihtyvyyden kannalta. Samin mukaan esimerkiksi pysyvät vuokrasopimukset, rauhallinen asuinympäristö sekä naapurien kanssa toimeen tuleminen ovat isoja tekijöitä. Häntä ei häiritse ajoittaiset juhlat naapurissa tai lemmikit, mutta talon hiljaisuuden noudattaminen on kohteliasta muita asukkaita kohtaan.

- Itsekin pidin joskus nuorempana bileitä kotona, eikä sellaiset arkeen kuuluvat äänet mitään haittaa, kertoo Sami.

Asukastoiminta on myös tärkeä osa asumisen viihtyvyyttä ja turvallisuutta. Siksi Sami pitää tärkeänä toimia itse sekä sitä, että yhteishallintolaki mahdollistaa asukkaille vaikuttamismahdollisuudet noihin asioihin.

 

Teksti ja kuva: Ida Oljemark