Siisti asunto kuuluu vuokraan

Maksaessaan ensimmäisen vuokran asukkaalla on oikeus vastaanottaa siisti ja puhdas asunto. Vuokranantajan velvollisuus on tarkistaa, että asunto on kunnossa uudelle vuokralaiselle.

- Neuvonnassamme kuulemme tarinoita, joissa uusi asunto on jäänyt siivoamatta edellisen asukkaan jäljiltä.  Joissain tapauksissa vuokranantaja on jopa suhtautunut asiaan hyvin välinpitämättömästi. Hyvään vuokratapaan kuitenkin kuuluu, että asunto on vuokrattaessa siisti ja puhdas, korostaa Vuokralaisten toiminnanjohtaja Anne Viita.

Jos huoneisto on siivoton sisään muuttaessa, Vuokralaiset ry neuvoo toimimaan seuraavasti:

- Ota yhteyttä vuokranantajaan tai huoltoyhtiöön ja kerro tilanteesta. Kuvaile mitkä tilat tarvitsevat puhdistusta tai siivousta. Ensimmäisenä toimenpiteenä ei kannata ryhtyä tuntikausia vievään siivoukseen.

- Neuvottele vuokranantajan kanssa parhaasta tavasta hoitaa huoneiston siivous. Pienehkö siivous voi olla näppärintä tehdä itse ja sopia sen korvauksesta.

- Isommat siivoukset voi hoitaa siivousliike aikataulun salliessa pienen odottelun. Vuokranantajan tulee sopia vuokrausliikkeen kanssa laskutuksesta.

- Jos huoneiston kunto on ylitsepääsemättömän siivoton, älä ota huoneistoa vastaan. Vuokranmaksu voidaan sopia alkamaan vasta siitä, kun saat huoneiston siistinä haltuusi.

- Ota valokuvia siivousta vaativista tiloista tai pinnoista. Ota mahdollisimman laadukkaita ja näytä tarvittaessa ongelman kokoa laittamalla viereen viivoitin. Asian mahdollisesti riitautuessa, voit todentaa huoneiston kuntoa esim. kuluttajariitalautakunnalle.