Asumistuki kannattelee yllättävän monia tekijöitä

15.6.2023

Vuokralaiset ry muistuttaa, että asumistuella on keskeinen merkitys pienituloisen asukkaan selviytymisessä arjessaan. Sen lisäksi asumistuki auttaa muun muassa paikallista elinkeinoelämää.

- Pienituloisen asukkaan taloudessa muutaman kympin menettäminen kuukaudessa tarkoittaa usein tinkimistä jokapäiväisistä välttämättömyystarvikkeista, kuten ruoan, lääkkeiden tai silmälasien hankinnasta. Eli asukas kuluttaa rahansa yleensä paikallisten yritysten tuotteisiin, jolloin myös elinkeinoelämä kärsii asumistuen leikkauksista, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Asumistukimenot kasvoivat vuonna 2015, kun järjestelmään tehtiin muutoksia ja yhä useammat tulivat oikeutetuiksi yleisestä asumistuesta.

- Tässä taloudellisessa tilanteessa voidaan pitää hyvänä asiana, että yhä useampi saa tukea asumiseensa. Tuen merkitys on vain vahvistunut inflaation kasvun myötä. Tässä tilanteessa tuen leikkaaminen olisi todella epäoikeudenmukaista, sillä taloudellinen menetys olisi pienituloisille suhteellisesti paljon isompi asia kuin hyvätuloisille kohdistetut vastaavat muutokset, muistuttaa Viita.

Vuokralaiset haluaa korostaa erityisesti nuorten tilannetta.

- Asumistuen leikkaaminen heikentää myös nuorten mahdollisuuksia itsenäistymiseen. Kun erityisesti vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat korkealla tasolla, asumistuen leikkaaminen vie mahdollisuuksia selvitä markkinavuokrista. Ja kun kohtuuhintaisia ARA-asuntoja on tarjolla liian vähän, nuorilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin asua vanhempien luona, toteaa Viita ja on huolissaan myös syrjäytymisen mahdollisuudesta.

- Jos asumistuen leikkaukset kurjistavat pienituloisten asukkaiden tulevaisuudennäkymiä entisestään, se tietää yhteiskunnalle toista kautta syntyviä kustannuksia.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, anne.viita@vuokralaiset.fi, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.