Talousasioistaan kannattaa puhua

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar päällään tummansininen puvun takki sekä vaaleanpunainen kauluspaita.

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar korosti Vuokralaispäivillä pitämässään esityksessään moneen kertaan, että paras tapa ennaltaehkäistä pahoja talousvaikeuksia, on puhua asiasta ajoissa niin lähipiirin kuin esimerkiksi vuokranantajan kanssa.

Sen jälkeen, kun elinkustannusten nousu alkoi vuosi sitten, noin 60 000 kotitaloutta on ajautunut köyhyyteen. Yli 350 000 henkilöllä on jo maksuhäiriömerkintä ja tänä vuonna uusia maksuhäiriöitä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Takuusäätiön velkalinjalle tai chattiin yhteyttä ottaneista henkilöistä yli 80 prosenttia ilmoittaa yhteydenoton syyksi kulutusluottojen ja pikavippien aiheuttamat ongelmat.

– Erityisen huolissani olen siitä, että nuorilla, alle kolmekymppisillä on niin paljon taloudellisia vaikeuksia. Pitkällä aikavälillä on ongelma, että työelämäpolkunsa alussa tai perhettä perustamassa oleva ihminen ajautuu tällaisiin vaikeuksiin, totesi Pantzar.

Monta syytä taloudellisiin vaikeuksiin

Syitä vaikeuksiin on Pantzarin mukaan monia. Takuusäätiön selvitysten mukaan yleisimpiä syitä ovat taloudellinen hallitsemattomuus, selkeä raha-asioiden osaamattomuus sekä erilaiset riippuvuudet niin päihteisiin, ostamiseen tai pelaamiseen.

– Ikävä kyllä ihmiset tarttuvat talousasioihin usein vasta sitten kun on jo myöhäistä. Moni ei halua tai uskalla ottaa talousasioita puheeksi läheisten eikä sen paremmin viranomaisten kanssa tai ihmisellä ei ylipäänsä ole ketään, jolle kehtaisi puhua tai kysyä asiasta, harmitteli Pantzar.

Neuvonnan tarve olisikin iso, koska taloushuolet ovat niin yleisiä. Vuodesta 2007 lähtien suomalaiset ovat ottaneet joka vuosi enemmän lainaa kuin ovat tienanneet. Eniten otetaan asuntolainaa, mutta kulutusluotot ovat kasvaneet rajusti.

– Mitä helpommaksi ostaminen on tehty netissä, sen enemmän ihmisille on tullut talousvaikeuksia. Ja koska velkaantuminen on nykyään niin helppoa, velan määrä voi kasvaa jopa satoihin tuhansiin euroihin tosi nopeasti. Siksi velkaantuminen kannattaisi saada katkeamaan varhaisessa vaiheessa, korostaa Pantzar.

Häpeä ja yksinpärjäämisen kulttuuri esteenä

Jos Pantzarin toive toteutuisi, ihmisiä opastettaisiin hoitamaan talousasioita jo koulunpenkillä ja henkilökohtaisesta taloudesta kyseltäisiin matkan varrella esimerkiksi neuvolakäynneillä tai muissa terveyspalveluissa tai vaikka työpaikoilla sekä opastettaisiin tiedon äärelle. Jopa 15 prosenttia ihmisistä kokee, ettei heillä ole minkäänlaista talousosaamista.

– Rahalla ja mielenterveydellä on todella vahva yhteys. Erityisesti läheisten kannattaisi kysellä raha-asioiden perään ja jutella aiheesta. Suurin osa ihmisistä haluaisi pystyä suunnittelemaan rahankäyttöään, mutta ulkopuolisen avun hakemista taloushuoliin estää häpeä ja halu pärjätä itse, kertoi Pantzar.

Asumisvelka aiheuttaa kohtalokkaimmat ongelmat

Ihmisten merkittävin yksittäinen ja toistuva kuluerä on asumismenot.

– Moni ajattelee, että asumiskuluista on helppo ottaa joustoa muuhun taloudenhoitoon, mutta asumismenojen toistuvalla maksamatta jättämisellä on käytännössä kohtalokkaimmat vaikutukset ihmisille, muistutti Pantzar.

Vuokranmaksuun liittyvä maksuhäiriömerkintä estää useimmilla vuokranantajilla uuden asunnon saamisen ja ikävä kyllä vuokranmaksusta aiheutuneet häädöt ovat lisääntyneet kuluneen vuoden aikana. Paras tapa välttää häätö on olla itse yhteydessä vuokranantajaan heti, kun vuokranmaksussa ilmenee ongelmia. Useimmat vuokranantajat antavat mahdollisuuden maksusuunnitelman tekemiseen.

Takuusäätiöllä monta palvelukeinoa

Takuusäätiö auttaa vuosittain noin 9 000 asiakasta velkaneuvontapuhelimen kautta. Nuorille on perustettu myös chat-palvelu. Vapaaehtoista velkajärjestelyä Takuusäätiön kautta hakee Pantzarin mukaan vuosittain noin 2 500 henkilöä.

– Takuusäätiön nettisivut on rakennettu siten, että sieltä on helppo löytää apua. Nuoremmille sinne on tehty muun muassa peli talousasioiden sisäistämiseen. Meillä on myös Facebookissa vertaisryhmä, jossa on jo 8 000 liittynyttä. Siellä käydään hyvää keskustelua arjen taloudenhallintaan liittyen, kertoi Pantzar.

Miten asumistuen leikkaukset vaikuttaisivat?

A-Kruunun kohteessa Tuusulassa asuva Juho Järvelin kysyi Pantzarilta, miten pääkaupunkiseudun vuokralaiset selviävät, jos hallituksen esittämät asumistukileikkaukset menevät läpi.

– Jos näin käy se tulee näkymään siten, että suuri osa niistä, jotka ovat tähän saakka pystyneet hoitamaan velkansa, eivät ehkä enää sen jälkeen siihen kykene, vastasi Pantzar, johon tilaisuudessa puheenjohtajana toiminut kansanedustaja ja Vuokralaiset ry:n hallituksen puheenjohtaja Suna Kymäläinen kommentoi:

– Jospa vaikutusarvioiden jälkeen kaikki hallitusohjelman leikkaukset eivät kuitenkaan toteutuisi.

Tutustu Pennoon ja vertaistukiryhmään

Tutustu Takuusäätiön Penno-rahanhallintaohjelmaan osoitteessa www.penno.fi (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Takuusäätiön Facebook-sivuilla (linkki avautuu uuteen ikkunaan) voi käydä vertaistukikeskusteluja talousasioista.

  

Yläkuva: Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzarin käytännönläheinen esitys sai mukana olleilta positiivista palautetta. Pantzar oli mukana Vuokralaispäivillä koko risteilyn ajan.


Takaisin sivun alkuun