Lakineuvojamme vastaa

Vihreäkantinen Suomen lakikirja taustallaan värikkäitä kerrostaloja.


Lähetä kysymyksiä lakineuvojalle Asuntomme-lehdessä julkaistavaksi: toimisto@vuokralaiset.fi

 

Onko asuntonäyttöön suostuttava koronakaranteenista huolimatta?

Kysymys:
Meillä on perheessä koronaa ja ohjeistus pysyä karanteenissa. Ilmoitimme tästä vuokranantajalle välittömästi, mutta hän vaatii silti päästä pitämään asuntonäyttöä mahdollisille ostajille aikaisemmin sovittuna päivänä. Pitääkö hänet päästää asuntoon, vaikka meidät on määrätty karanteeniin, vai voimmeko perua näytön?

Vastaus:
Vuokrasuhteessa avoimuus ja luottamus sopimuskumppanin toimintaan ja rehellisyyteen on suuri. Sairaus on painava syy perua asuntonäyttö - tuskinpa ostajaehdokkaatkaan tai uudet vuokralaiset haluavat tulla itseään tartuttamaan. Vuokranantajaa ei tule päästää asuntoon eikä hän saa sinne tulla myöskään omilla avaimillaan. Tällöin hän toimisi terveysturvallisuutta vaarantaen. Sairastapausten osalta on aina hyvä harkita näytön siirtämistä.

 

Voiko vuokranantaja kieltää lemmikin ottamisen?

Kysymys:
Olemme asuneet nykyisessä vuokra-asunnossamme jo vuoden. Vuokrasopimuksessamme ei ole mainintaa lemmikeistä eikä niistä ole ollut mitään puhettakaan. Nyt haluaisimme ottaa koiran ja ilmoitimme tästä vuokranantajalle, joka kielsi ajatuksen tyystin. Voiko vuokranantaja kieltää koiran ottamisen?

Vastaus:
Lemmikit on vuokra-asunnossa lähtökohtaisesti sallittu, jos niiden pitoa ei erikseen ole kielletty. Vuokranantajanne ei siis voi kieltää teitä ottamasta koiraa. Toki on hyvä muistaa, että omistaja on vastuussa koiransa aiheuttamista vahingoista, eikä koirasta saisi myöskään aiheutua naapureille meluhaittaa.