Marttilantien asukastoiminta sai uuden alun

Neljä naista ja mies seisovat hymyillen ryhmässä punatillisen kerrostalon pihalla kesällä.

Seinäjoella Marttilantie 19 asukastoimikunta sai alkunsa asukkaiden omasta kiinnostuksesta ja innosta lähteä järjestämään asioita. Toimikunnassa on tällä hetkellä kuusi aktiivista jäsentä,. Puheenjohtajana toimiva Sisko Isoaho on koko aikuisikänsä tehnyt ihmisten kanssa töitä hoitoalalla, ja nyt eläkkeellä hän saa olla ihmisten kanssa tekemisissä toimikunnan kautta.

Sevaksen talossa ei ollut muutamaan vuoteen asukastoimikuntaa. Kun taloon muutti uusia asukkaita, innostus naapureiden yhteistoimintaan virisi uudelleen. Talossa järjestettiin tänä jouluna myös pikkujoulut, joihin ilmoittautui ennätysmäärä osallistujia, ja toimikunta oli aktiivisuudesta innoissaan. Ohjelmana oli seurustelua asukkaiden kesken, tarjolla pientä syötävää ja talon lapsille jaettiin pieniä lahjoja.

– Monet pelkäävät osallistua asukastoimikuntaan, koska ajattelevat joutuvansa liikaa vastuuhommiin, mutta mielestäni tässä ei ole millään lailla liikaa tehtävää. En ole aiemmin ollut puheenjohtajan tehtävissä ja tämä on sujunut oikein mukavasti tähän asti, toteaa Sisko. 

Saunan lasiseen oveen kiinnitetty paperi, jossa ohjeistetaan olemaan heittämättä kiukaalle muuta kuin vettä.
Talon toimintojen ohjeistukset on käännetty seitsemälle kielelle, jotta kaikki osaisivat toimia yhteisellä tavalla.

Kulttuurit kohtaavat sopuisasti

Marttilantien talossa asuu paljon lapsiperheitä, joista osa on myös maahanmuuttajataustaisia. Sisko on hyvin läheisissä väleissä lasten kanssa, ja monet jäävätkin juttelemaan hänelle, kun törmäävät pihalla.

Asukkaita on muuttanut taloon muun muassa Irakista ja Ukrainasta. Talon toimintojen ohjeistukset on päivitetty seitsemälle eri kielelle, ja toimikunnan englantia osaavat jäsenet saavat usein asukkailta yhteydenottoja, jos heillä on jotain kysyttävää.

Siskon mukaan kaikki ovat asettautuneet mukavasti taloon, eikä mitään sen suurempia kulttuurieroihin liittyviä ongelmia ole koskaan ollut. Päin vastoin, Sisko on huomannut, että esimerkiksi ukrainalaiset asukkaat ovat hyvin oma-aloitteisia. Yksi heistä teki pyytämättä talon pihalle kukkapenkin, joka on piristänyt pihapiiriä.

– Tykkään olla erityisesti lasten kanssa tekemisissä, he ovat niin kilttejä ja tulevat usein halaamaan, kun näemme pihalla. Toisin kuin kantasuomalaiset, erityisesti maahanmuuttajataustaiset lapset leikkivät enemmän ulkona ja kaipaavat enemmän aktiivista tekemistä, ja haluammekin tänä vuonna toimikunnan kanssa järjestää heille jotain puuhaa, jotta he voivat tutustua toisiinsa, kertoo Sisko.
 

Puhuminen auttaa ongelmanratkaisussa

Asukastoimikunta pitää Siskon mukaan joskus jopa päivittäin yhteyttä puhuakseen talon asioista. Hän haluaa kannustaa muitakin taloja perustamaan asukastoimikunnan, jotta sekä asukkaille että vuokranantajalle olisi helpompaa pitää yhteyttä.

Toimikunnan myötä asukkaat saavat matalan kynnyksen tavan kysyä apua talon asioista tai ottaa yhteyttä vuokranantajaan, ja yhtiö saa sekä nopeammin että luotettavammin tietää talon tapahtumista. Sen lisäksi asukkaiden yhteistoiminta tekee erityisesti kerrostaloasumisesta mukavampaa, kun tuntee omia naapureitaan.

– Jos asumisessa syntyy jotain ongelmia niin voivat asukkaat itsekin joskus hoitaa sen, eikä tarvitse aina laittaa viestiä suoraan yhtiölle. Asukastoimikunta on hyvä tuki asukkaille, ja sen puoleen voi kääntyä, jos on jotain kysyttävää tai tulee mieleen jotain kehityskohteita talossa, toteaa Sisko.


Teksti: Ida Oljemark
Kuva: Iina Åhman


Yläkuva: Marttilantien asukastoimikuntaan kuuluvat Unelma Heinonen, Satu Välimäki, Helena Kivimäki, Kari Kivimäki ja Sisko Isoaho sekä kuvasta puuttuva Jani Sarell.


Takaisin sivun alkuun