Yhä useampi asukas köyhyysrajalla

Tampereen yliopiston ja SAK:n duunariköyhyystutkimuksen ensimmäisessä selvitysosassa todetaan, että yhä suurempi osa suomalaisista työssäkäyvistä ihmisistä on köyhyysriskin piirissä. Tulevan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä Vuokralaiset ry:n mielestä on varmistaa, että Suomessa pärjätään oman palkan turvin.

Selvitysosassa tuodaan esiin, että joka kolmas suorittavaa työtä tekevä suomalainen elää melko suuressa ja joka kymmenes suuressa köyhyysriskissä.

– Suomen sosiaalipoliittinen järjestelmä lähtee siitä, että työssäkäyvä ihminen pärjää omillaan. Näin ei tilanne enää ole edes monen keskituloisen kohdalla, saati sitten pienituloisen asukkaan kohdalla. Asumisen kulut, niin vuokrat kuin asuntolainakulut, ovat nousseet yhtä lailla ruoan hinnan ja bensakulujen kanssa, mutta palkat eivät ole pysyneet samassa tahdissa, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Voimakkaasti nousut rahan hinta eli korkotason kohoaminen ja energiakustannusten nousu ovat vaikuttaneet rajusti viimeisen vuoden aikana myös omakustannusperiaatteen mukaan määriteltäviin ARA-vuokriin. Myös kiinteistöjen ylläpidon kustannukset olivat Tilastokeskuksen mukaan nousseet lähes 14 % vuoden 2022 lopussa edelliseen vuoteen verrattuna. Moni ARA-yhtiö joutuu miettimään nyt toista vuokrankorotuskierrosta tälle vuodelle.

– ARA-asunnoissa asuu paljon pieni- ja keskituloisia asukkaita, joilla ei ole taloudellista pelivaraa samalla tavalla kuin hyvin toimeentulevilla kotitalouksilla. Näille ihmisille pitää nyt saada näkymä siitä, että valtio toimillaan pitää myös heitä yhteiskunnassa mukana, korostaa Viita.

Vuokralaiset ry ei kannata asumistukeen leikkauksia.

– Leikkaamalla asumistukea lisätään vain toimeentulotukien käyttöä, mikä ei ole kestävää toimintaa varsinkaan tässä tilanteessa. Asumistukileikkaukset vaikuttaisivat välittömästi juuri niihin ihmisiin, jotka elävät jo nyt köyhyysrajan alla tai sen tuntumassa. Kyse on jälleen siitä, halutaanko yhteiskunnassa pitää kaikki ihmiset mahdollisuuksien tasa-arvon äärellä, korostaa Viita.


Takaisin sivun alkuun