Sähköautojen latausmahdollisuudet lisääntyvät

Sähköautot lisääntyvät koko maassa ja samalla tarve niiden lataamisen kasvaa myös vuokrataloissa.

Tällä hetkellä Suomessa on noin 27 500 täyssähköautoa ja noin 84 300 hybridiautoa. Tavoitteena on, että Suomessa on 250 000 sähköautoa vuonna 2030.

Asuntomme-lehti kysyi neljältä isolta yleishyödylliseltä vuokranantajalta, miten sähköautojen lataaminen vuokra- ja asumisoikeustalossa on tällä hetkellä mahdollista ja minkälaiset ovat tulevaisuudennäkymät asian osalta. Yksityisten vuokra-asuntojen osalta samat kysymykset tehtiin Kiinteistöliitolle.

 

Asuntosäätiössä lataaminen nähdään kilpailuetuna

Vuokra- ja asumisoikeusasuntoja 31 toimintapaikkakunnalla omistava Asuntosäätiöllä latauspalvelun ostaminen on ollut asukkaille jo pidempään mahdollista, mutta vuodenvaihteesta muutettiin toimintatapaa ja säätiö alkoi investoida itse latauslaitteisiin. Samalla muutettiin hinnoittelutapaa, mikä innosti asukkaat hankkimaan ennätysmäärän e-tolppia.

–  Investointi maksaa itsensä takaisin jossain vaiheessa, mutta enemmän tässä on kyse asukkaille tarjotusta palvelusta, jonka kova kysyntä on yllättänyt meidät. Alkuvuonna on tullut jo 200 tilausta, kertoo kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki.

Asuntosäätiön vuokra- että asumisoikeusasukkaillamme on mahdollisuus hankkia e-tolppa käyttöönsä 96 % kohteista, joissa säätiö omistaa pysäköintipaikat. Asuntosäätiö hankkii tarvittavat laitteet, mutta lisäsopimus auton lataamisesta tehdään eParkingin kanssa.

Sopimus maksaa asukkaalle 15 € kuukaudessa, jonka lisäksi veloitetaan kulutettu sähkö. Sopimukseen kuuluu ilman lisämaksua sama määrä sähköä kuin auton lämmittämiseen tarjotaan, jolloin kaikki autolliset asukkaat tulevat kohdelluksi tasapuolisesti.

– Me näemme sähköautojen latausmahdollisuuden kilpailukykytekijänä. Osa asiakkaistamme on valinnut meidän asumisoikeusasunnot juuri tämän palvelun takia, toteaa Jalomäki.

 

Haapaveden asunnoilla palvelu kehitteillä

– Meillä ei ole vielä virallista latausmahdollisuutta kiinteistöissämme, mutta tutkimme toteutusmahdollisuuksia vanhaan kiinteistökantaan, kertoo Haapaveden asuntojen toimitusjohtaja Taina Ruhala.

Yhtiöllä on vireillä kaksi uudishanketta sekä yksi peruskorjaushanke, joissa latausmahdollisuudet on lainsäädännön mukaisesti otettu huomioon.

– Käsitykseni on, että tarve kasvaa näillä seuduilla tulevina vuosina kiihtyvään tahtiin. Ei ehkä kasvukaupunkien tahtiin, mutta enenevissä määrin kuitenkin. Polttoaineiden ja varsinkin dieselin hinnannousun tulee varmasti lisäämään sähköautojen kysyntää. Sähkön hintakin toki noussee, mutta todennäköisesti kuitenkaan ei niin paljoa, että se muodostuisi esteeksi sähköautohankinnoille. Mielenkiintoista vihreää murrosvaihetta elämme, toteaa Ruhala.

 

Oulun Sivakassa edetään tutkimusten pohjalta

Sähköautojen latauspaikkoja on Oulun kaupungin vuokrataloyhtiö Sivakassa tehty vähitellen, ilmaantuneiden tarpeiden mukaan. Kiinteistökohtaisessa latauspaikkakartoituksessa on aluksi selvitetty millainen määrä ja millaisella latausteholla varustettuja paikkoja voidaan tehdä kiinteistön nykyisillä sähköliittymillä ja aluekaapeloinneilla. Tällä hetkellä latauspaikkoja löytyy seitsemästä kiinteistössä.

Tulevaisuuden suunnitelmien osalta Sivakka hyödyntää asiassa Taloustutkimuksen selvitystä ”Kaupunkiasumisen tulevaisuus”. Selvityksen mukaan neljännes oululaisista vastaajista ennakoi, että viiden vuoden kuluessa omistavat ladattavan auton.

– Tämän perusteella ennakoimme, että kysyntä ”räjähtää” lähivuosina, kertoo toimitusjohtaja Raimo Hätälä.

 

HEKAlla käytössä Virta-palvelu

Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiö HEKA tarjoaa asukkailleen sähkö- ja hybridiautojen latauspalvelua Virta-palvelun kautta.

Latauspaikan käyttäjä rekisteröityy Virta-palveluun, ja saa käyttöönsä rfid-tunnisteen, jolla voi ladata autoa oman paikan lisäksi kaikissa Virta-palveluun kytketyissä latauspisteissä. Virta-palvelu laskuttaa käyttäjää eri latauspaikoissa käytetystä sähköstä, myös Hekan latauspaikassa käytetystä sähköstä. 

Latauspaikasta ei toistaiseksi peritä erillistä maksua, vaan paikan hinta määräytyy Hekan autopaikkahinnaston lämmityspaikan hinnan mukaisesti. 


Takaisin sivun alkuun