Markkinoilta puuttuu paljon kohtuuhintaisia asuntoja

Viimeisin Tilastokeskuksen vapaarahoitteisia vuokria kuvaava tilasto kertoo, että vuokria on ollut vuonna 2023 yhä varaa korottaa keskimäärin 1,2 %. Vuokralaiset ry arvioi, että tulevat sosiaalitukien leikkaukset ohjaavat asukkaita hakemaan entistä enemmän kohtuuhintaisia ARA-asuntoja. Niitä ei kuitenkaan riitä edes nyt kaikille tarvitsijoille.

Huolimatta siitä, että ARA-asuntojen vuokrat kohosivat vuonna 2023 vapaarahoitteisia asuntoja enemmän, keskimäärin 2,9 %, vuokratason ero esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on edelleen hurja. Vapaarahoitteisten asuntojen keskivuokra Helsingissä on 22,05 €/m2/kk, kun ARA-vuokra-asuntojen keskivuokra on 13,77 €/m2/kk.

– Se että vapaarahoitteisia vuokria pystytään yhä edelleen nostamaan huolimatta vuokrien korkeasta lähtötasosta, kertoo että asuntoja ei ole riittävästi markkinoilla, jotta asumisen hinta laskisi. Eikä niitä markkinalogiikan mukaisesti koskaan tuotetakaan niin paljon, että hinnat laskisivat. Sehän on jälleen nähty vallitsevassa suhdannetilanteessa, jossa vapaarahoitteinen rakentaminen on pysähtynyt, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja on pääkaupunkiseudulla lähes 200 000. Sen sijaan kohtuuhintaisia ARA-vuokra-asuntoja alueella on vain noin 106 500. Hakijoita asuntoihin on kymmeniä tuhansia.

– Kun kevään asumistukien ja muiden sosiaalitukien leikkaukset astuvat voimaan, on todennäköistä, että ARA-asuntojen kysyntä kasvaa roimasti, mutta ongelmaksi muodostuu, ettei niitä riitä nykyisillekään hakijoille, toteaa Viita.