Säästä energiaa omilla toimillasi

Parrakas mies lepäämässä valkoisella sohvalla viltin alla punaiset villasukat jalassaan.

Jokainen voi omilla asumistottumuksillaan vaikuttaa tulevan talven energian riittävyyteen. Poimi tästä Astetta Alemmas -kampanjan sähkönsäästövinkit, joita on helppo toteuttaa omassa arjessa. Pienilläkin teoilla voit vaikuttaa siihen, että energiaa riittää kaikille koko talven ajan.

Lyhennä suihkuaikaa

Suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen. Kiinnitä huomiota suihkuaikoihin, ja pidä ne lyhyinä. Tässä tehovinkit veden säästöön:

Lyhennä suihkuaikaa. Opeta myös lapset ripeiksi suihkuttelijoiksi.

Vältä veden turhaa juoksutusta. Sulje suihku saippuoinnin tai hampaiden pesun ajaksi.

Vähennä hiustenpesukertoja. Hiuksia ei tarvitse pestä joka päivä.

Huomioi, että pitkät suihkut kasvattavat myös kylpyhuoneiden kosteuskuormaa, jonka tasaaminen vaatii lämpöä ja tehostettua ilmanvaihtoa. Se taas lisää energiankulutusta.


Lisää vaatetusta tarvittaessa

Monet vuokra- ja asumisoikeusasuntoja omistavat yhtiöt ovat laskeneet asuntojen lämpötilaa asteella Motivan suosittelemiin sisälämpötiloihin: oleskelutiloissa 20–21 asteeseen ja makuuhuoneissa 18–20 asteeseen.

Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee viisi prosenttia pienempää energiankulutusta. Siksi säätötoimet pienentävät suoraan myös lämmityslaskua ja vaikuttaa ARA-asunnoissa vuokraan omakustannusperiaatteen mukaan.

Jos lämpötila tuntuu viileältä, lisää vaatetusta. Jos kaipaat asuntoosi tuuletusta, pidä ikkunoita auki vain muutaman minuutin ja jos mahdollista ristivedolla. Ikkunoiden auki pitäminen jatkuvasti viilentää rakenteita ja lisää lämmitykseen tarvittavan energian kulutusta.


Älä pidä saunaa turhaan päällä

Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin ylivoimaisesti eniten kuluttava yksittäinen sähkölaite. Suurinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään.

Poimi tästä energiatehokkaan eli viisaan saunojan vinkit sähkösaunaan:

Lyhennä saunan päällä oloaikaa ja vähennä saunomiskertoja.

Mene saunaan heti, kun se on lämmin.

Suosi yhdessä saunomista.

Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 °C.

Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 %.

Sammuta kiuas mieluiten jo saunomisen aikana. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.


Tarkista viihde-elektroniikan käyttösi

Yksittäinen viihde-elektroniikkalaite ei kuluta paljon sähköä, mutta yhteensä ne vievät nykyään jo seitsemän prosenttia kotitalouksien sähkön käytöstä. Se on enemmän kuin esimerkiksi ruoan kylmäsäilytys.

Näillä vinkeillä voit nauttia viihde-elektroniikasta hyvällä omalla tunnolla:

Hanki uusia laitteita vain tarpeeseen. Ruutukoon kasvaessa myös sähkönkulutus kasvaa, eli harkitse tarkkaan, minkä kokoisen laitteen hankit.

Sammuta kaikki viihdelaitteet käytön päätyttyä. Myös valmiustila kuluttaa energiaa.

Hyödynnä kännykän ja muiden laitteiden virransäästöominaisuuksia.

Sulje mobiililaitteista virtaa kuluttavat paikannuspalvelut ja sovellukset, kun et käytä niitä.

Hyödynnä tietokoneen kiinteää verkkoa isojen tietomäärien siirtoon, esimerkiksi videoiden katseluun.

Myös sisältöjen tuotanto, palvelinkeskusten ylläpito ja tiedonsiirto kuluttavat paljon energiaa eli käytä digitaalisia palveluita harkiten.

Tarkista laitteiden energiatehokkuus ja ajantasaisuus. Esimerkiksi kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä kuin pöytäkone. Myös vanha plasmatelevisio voi olla sähkösyöppö.


Pese vaatteita harkiten

Paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttämistä on tarpeen välttää huippukulutuksen aikana. Näillä vinkeillä peset ja kuivatat pyykit energiatehokkaasti:

Pese täysiä koneellisia.

Pese tekstiilit vain, kun ne ovat oikeasti likaisia.

Tuuleta vaatteita ja pidennä pesuvälejä.

Valitse eko-ohjelma ja alhaisemmat lämpötilat, jos mahdollista.

Harkitse, milloin käytät kuivausrumpua. Vanhat, kondensoivat kuivausrummut voivat kuluttaa runsaastikin sähköä, etenkin jos niiden käyttölämpötila on korkea.

Kun hankit uuden koneen, valitse sähköä ja vettä säästävä laite. Vertaile laitteiden energiamerkintöjä.


Vältä kulutushuippuja

Sähkön käytössä on arkipäivisin kaksi kulutushuippua: aamulla kello 8–10 ja uudelleen alkuillasta tavallisimmin kello 16–17 ja uudelleen 19–20 välillä. Siirtämällä omaa sähkönkäyttöäsi esimerkiksi ruoanlaitossa ja saunomisessa näiden tuntien ulkopuolelle pienennät sähkökatkojen riskiä.

Astetta Alemmas -kampanja

Valtionhallinnon yhteinen Astetta alemmas -kampanja tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä.

Lue lisää vinkkejä osoitteesta: astettaalemmas.fi.