Lakineuvojamme vastaa

Vihreäkantinen Suomen Laki -kirja taustallaan värikkäitä kerrostaloja.

Asunnon remontointi

Kysymys: 
Talossamme tehdään peruskorjaus, eikä asunnossa voi asua sillä aikaa. Onko vuokranantajalla velvollisuus osoittaa minulle toinen asunto remontin ajaksi?

Vastaus: 
Vuokranantajalla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta osoittaa toista asuntoa remontin ajaksi. Monet ammattimaiset vuokranantajat usein kuitenkin tarjoavat tällaista palvelua asukkailleen osoittamalla sijais- tai väistöasunnon asukkailleen remontin ajaksi.


Vuokravakuuden pidättäminen

Kysymys: 
Mitä voimme tehdä, kun emme hyväksy vuokravakuuden pidättämistä? Meiltä on pidätetty vakuutta remontoinnista, jonka tarvetta meille ei ilmoitettu, eikä annettu mahdollisuutta itse maalata lapsen töhrimiä seiniä.

Vastaus: 
Hyvän vuokratavan mukaan loppukatselmus suoritetaan yhdessä asukkaan kanssa. Pakollista tämä kuitenkaan ei ole. Vuokranantajalla ei myöskään ole velvollisuus antaa mahdollisuus korjata loppusiivouksen puutteita.

Vuokranantajan tulee antaa vuokralaiselle tehdystä siivouksesta sekä remontista tarkka erittely, josta käy ilmi tehty työ, työhön käytetty aika ja työvaiheiden hinta. Lisäksi materiaalihankinnoista tulee esittää kuitit. Piirustukset tapetissa ylittävät tavanomaisen kulumisen ja tulevat näin ollen asukkaan korvattaviksi.

Tavanomaiseksi kulumiseksi luokitellaan Hyvän vuokratavan mukaan muun muassa peilien, taulujen tai lamppujen seinään kiinnittämisestä aiheutuneet kohtuulliset jäljet samoin kuin huonekalujen ja tekstiilien aiheuttamat varjostumat seinissä ja lattioilla. Esimerkiksi isot kolhut, naarmut tai piirtelyjäljet lattiapinnoilla tai tapeteissa sekä kotieläinten aiheuttamat raapiutumat eivät sitä vastoin ole tavanomaista kulumista vaan niiden voidaan katsoa kuuluvan vuokralaisen korvattavaksi.


Takaisin sivun alkuun