Taloudelliset haasteet rasittavat jo väsyneitä opiskelijoita

Silmälasipäinen vaaleanrukseahiuksinen Eveliina Weidenbacher hymyilemässä. Päällään hänellä on vaalean lila paita sekä punainen valkopilkullinen hame.

Opiskelijoille kohtuuhintaiset asunnot ovat tärkeitä hyvinvointia lisäävän yhteisöllisyyden ja taloudellisen turvallisuuden tunteen takia. Opiskelija muistuttaa, että hallituksen suunnittelemat leikkaukset ovat ristiriidassa hallituksen opiskeluun liittyvien tavoitteiden kanssa.

Eveliina Weidenbacher on saksankielen ja kulttuurin neljännen vuoden opiskelija. Hän asuu Hoasin talossa Helsingin Kumpulassa, ja on aktiivinen erilaisissa järjestöissä, sekä yliopistolla että Hoasin asukashallinnossa.

Erityisen tärkeää Eveliinalle on pitää opiskelijoiden puolta yhteiskunnassa, ja hän onkin osallistunut muun muassa Opiskelijat Leikkauksia Vastaan -mielenosoitukseen, jossa eri kampuksia ympäri Helsinkiä vallattiin yön yli. Järjestöissä toimiminen on hänelle konkreettinen tapa saada muutoksia aikaan sekä opiskelija-arjessa että asumisessa.


Opiskelija-asunnot luovat tärkeitä yhteisöjä

Eveliina pitää tärkeänä mahdollisuutta saada asua nimenomaan opiskelija-asunnossa. Opiskelijoille tarkoitetut asunnot luovat ympärilleen tärkeän yhteisön, johon on helppo osallistua, ja monesti niistä saa läheisiä ystäviä niin kuin Eveliinalle kävi entisen kämppiksensä kanssa. Kohtuuhintaiset asunnot ovat myös erityisesti Helsingissä tärkeitä kaupungin korkeiden hintojen vuoksi. Eveliina kokee olevansa erittäin etuoikeutettu saadessaan asua niin edullisesti.

– Olen joskus laskenut, että jos asuisin vapailla markkinoilla, joutuisin muuttamaan tältä alueelta pois korkeiden hintojen vuoksi. On erittäin tärkeää jaksamiseni kannalta, että saan asua lähellä palveluita sekä koulua, eikä minun tarvitse matkustaa kaukaa osallistuakseni opetukseen. Asuin aiemmin kämppiksen kanssa, kunnes hän muutti pois, ja nykyään asun yksin vuokrattuani toisen huoneen itselleni, kertoo Eveliina ja pitää keskustelua soluasunnossa asumisesta epäreiluna.

– Mielestäni keskustelu siitä, pitäisikö opiskelijoiden asua soluasunnoissa ei ole reilua, sillä kukaan ei lähde sellaiseen kättä vääntämällä. Vaikka itselleni kämppis-asuminen sopi todella hyvin, ei se tarkoita sitä, että se sopisi kaikille. Opiskelu kestää kuitenkin usein monta vuotta, eikä mikään asuminen ole sinä aikana väliaikaista. Kaikilla on oikeus sellaiseen kotiympäristöön, jonka kokee rauhalliseksi, ja joka ei tuo jo stressaavaan opiskeluun lisätaakkaa, toteaa Eveliina.


Työssäkäynti voi viivästyttää valmistumisaikaa

Rahoittaakseen elämisensä opiskelujen aikana Eveliina käy osa-aikatöissä, ja sen lisäksi eri järjestöjen luottamustehtävät maksavat hänelle pientä palkkiota. Hänen tiedekuntajärjestönsä Humanisticum ry:n tutkimuksen perusteella suurimmat mielenterveysongelmia lisäävä asiat opiskelijoilla olivat taloudelliset haasteet.

Opiskelijoilla on nyt jo suhteellisen pienet tuet inflaatioon nähden, ja töissä käyminen opiskelun ohella rasittaa arkea huomattavasti. Eveliinan mielestä nyt jo erittäin vaikeassa asemassa olevat ihmiset eivät tule pärjäämään hallituksen suunnittelemien leikkausten jälkeen, eikä se käy yhteen hallituksen tavoitteen kanssa saada suurin osa kansasta korkeakoulutetuksi. Kukaan ei kohta halua lähteä opiskelemaan, jos se on niin taloudellisesti epäkannattavaa usean vuoden ajan.

– Levolla on tutkitusti erittäin positiivinen vaikutus työn tehokkuuteen, mutta jostain syystä opiskelijat eivät hallituksen mielestä kuulu tähän tilastoon. Yksi opintopiste vastaa noin 25 tuntia työtä, ja yksi kurssi vastaa noin 5 opintopistettä, mistä ei jää paljon ylimääräistä aikaa yli viikossa töissä käymiseen. Opiskelijoiden pakottaminen töihin, koska hallitus leikkaa tuista, viivästyttää suurimman osan valmistumista ja vaikuttaa korkeakoulujen rahoitukseen. Sen lisäksi Kelalta ei voi saada lainaan valtion takausta, jos opinnot viivästyvät liikaa, mutta monille ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää opiskelut tauolle pärjätäkseen taloudellisesti. Loogisesti mikään näistä ei mene yhteen hallitusten tavoitteiden kanssa, jonka vuoksi toivon, että leikkaukset eivät tule toteutumaan, toteaa Eveliina.


Teksti ja kuva: Ida Oljemark


Takaisin sivun alkuun