ARA-asunnoille lisälainoitusta ensi vuonna

Syksyn budjettiriihessä nostettiin ARAn valtuuksia myöntää korkotukilainoja ensi vuodelle 150 miljoonalla eurolla. Vuokralaiset ry olisi toivonut huomattavasti enemmän lisävaltuuksia, jotta markkinoille saataisiin runsaammin uusia ARA-asuntoja.

– Jos 150 miljoonan lisävaltuutusta käytettäisiin pelkästään uudistuotantoon, saataisiin laskutavasta riippuen liikkeelle reilusti alle tuhat uutta ARA-asuntoa vuodessa. Kun rahaa käytetään myös korjaustoimintaan, uusien asuntojen määrä jää vielä paljon vähäisemmäksi. Tarve kohtuuhintaiseen asumiseen olisi kuitenkin todella suuri, korostaa Viita.

Vuokralaiset ry pitää kuitenkin tärkeänä, että rahoja kohdistetaan myös korjaustoimintaan.

– ARA-talojen korjaaminen on tärkeää sekä kansallisvarantomme ylläpitämisen, kestävän kehityksen että asukkaiden asumisviihtyisyyden kannalta. Myös energiatehokkuuteen satsaaminen lisää asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa omilla asumisvalinnoillaan ja -tottumuksillaan ilmastonmuutosta ehkäisevään toimintaan, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Erityisesti asumisoikeusasuntojen peruskorjaaminen on yhä ajankohtaisempaa.

– Asumisoikeusasunnot ovat erinomainen työkalu tämän päivän asuntomarkkinoiden haasteiden selättämiseen. Niiden avulla asukkailla on mahdollisuus saada kasvukeskuksista riittävän kokoinen asunto kohtuukustannuksin. On tärkeää, että tällainen toimiva ja tarpeellinen järjestelmä pidetään myös korjaustoiminnan keinoin kilpailukykyisenä, toteaa Viita.


Takaisin sivun alkuun