PÄÄKIRJOITUS: Asumisesta ollaan viemässä turvallisuuden tunne

Suna Kymäläinen hymyilemässä värikäs huivi kaulassaan.

Taina Ruhalan ja Pekka Huhtin haastatteluja tästä lehdestä lukiessa tulee mieleen, että hallitus polkee leikkauspolitiikallaan asukkaiden perusturvallisuuden tunnetta ja samalla rikkoo yhteiskuntamme kivijalkaa, johon kuuluu heikommista välittämisen idea.

Asumistuen ja muiden sosiaalitukien leikkaukset on todettu vaikutusarvioinneissa kohdistuvan liikaa kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, ja siitä huolimatta hallitus on ajanut leikkauksia jääräpäisesti läpi. Tätäkö on se välittävän Suomen rakentaminen, josta hallitus kesällä niin ponnekkaasti puhui!

Leikkauksilla saadaan aikaan jälleen sukupolvelta toiselle periytyvä kierre vähäosaisuudesta, joka nähtiin 90-luvun laman seurauksena. Silloinkin porvarihallitus piti tiukkaa talouskuria, eikä huomioinut sosiaalisia vaikutuksia. Hintalappu tuollaiselle yksisilmäisyydelle tulee olemaan nytkin suuri niin ihmisten henkilökohtaisen kärsimyksen kuin välillisten sosiaalipuolen kustannusten osalta.

Aitoon välittämiseen kuuluu mielestäni säällisen elämän mahdollistaminen kaikille, kuten Taina Ruhala haastattelussaan osuvasti toteaa. Leikkauksien myötä ihmiset voivat joutua luopumaan pitkäaikaisesta kodistaan ja asuinalueestaan joustamattoman järjestelmän takia, tai karsimaan ruoasta ja lääkkeistä. Sellainen ei ole säällistä elämää.

Kyykyttävä sanelupolitiikka ei johda hyvään varsinkin, kun samaan aikaan hyvätuloiset saavat mittavia verohelpotuksia. Arjessaan sinnittelevän vähävaraisen asukkaan on vaikea uskoa, että valtio olisi ihan oikeasti syvässä taloudellisessa kriisissä, jos rikkaille on varaa antaa tuollaisia helpotuksia. Ihmisten eriarvoisuuden tunne lisääntyy, eikä sellaisesta ole koskaan mitään hyvää seurannut.

Vuokralaiset ry nostaa näitä asioita esiin, koska se on yhteiskunnallinen ja inhimillinen velvollisuutemme. Samoin nostamme esiin asumisen kehitysasioita, kuten tässä lehdessä käsiteltävät asiat aso-neuvottelukunnasta ja ARA-asuntojen suunnitteluun liittyvistä lajittelua edistävistä toimista. Tärkeitä asioita, jotka ovat nekin osa asumisen perusasioita, joita onneksi vielä voidaan hoitaa entiseen tapaan.

Hyvää kevättä kaikille lukijoille! Kesä ja lämpö ovat onneksi kohta taas täällä.


SUNA KYMÄLÄINEN
Puheenjohtaja
Vuokralaiset VKL ry
kansanedustaja


Takaisin sivun alkuun