Kotona sattuu ja tapahtuu

Koti on onnettomuuksille altis paikka, mutta vaarallisia tilanteita voi myös ennaltaehkäistä.

Uudenmaan Pelastusliiton kouluttaja Sari Tuuri-Salonen kävi Vuokralaispäivillä puhumassa kodin turvallisuusasioista. Hän korosti, että pienten asioiden huomioimisella voi itse vaikuttaa kodin turvallisuuteen.

– Asuntoon kannattaa hankkia esimerkiksi optinen palovaroitin, joka on herkkä havaitsemaan suuria savuhiukkasia, joita syntyy yleensä kytevässä palossa, neuvoi Tuuri-Salonen.

Myös liesihälytin ja piensähkölaitteille tarkoitettu lyhytaika-ajastin ovat keittiöön hyviä turvavälineitä. Näin kynttiläkauden alkuun Tuuri-Salonen antoi myös erittäin tärkeän vinkin.

– Tuikkukynttilöitä ei kannata missään tapauksessa laittaa useampia sytytettyinä kellumaan lasiastiaan. Ne voivat yhdessä aiheuttaa astiaan ison roihun.

Tuikkukynttilöiden alle pitää myös aina muistaa laittaa palamaton alusta, eikä kynttilöitä saa polttaa saunassa. Saunaa ei saa myöskään käyttää vaatteiden kuivatustilana.

Pikkulapsiperheissä vahinkoja ennaltaehkäisevät muun muassa hellan liesisuoja, pistorasioiden suoja, kaappi- ja laatikkolukot, kulmasuojat pöydissä, ikkunoiden tuuletussalvat ja oven pysäyttimet. Lapsiperheissä on myös tärkeää pitää myrkylliset kemikaalit ja lääkkeet lasten ulottumattomissa.

Kaikkia asukkaita Tuuri-Salonen kehotti myös tutustumaan oman talon pelastussuunnitelmaan.

– Tiedätkö, mistä oman asuntosi tai taloyhtiösi ilmavaihto tarvittaessa suljetaan tai osaatko alkusammuttaa tulipalon? Pelastussuunnitelmaan kannattaa tutustua, jotta tietää miten tilanteissa toimitaan.

Lopuksi Tuuri-Salonen kehotti kaikkia lataamaan kännykkäänsä 112-sovelluksen, jonka kautta voi hätäpuhelun lisäksi saada monenlaista palvelua kuten myrkytystietoa, kriisipuhelinpalvelua tai poliisin neuvontapalvelua. Sovelluksen avulla pystytään paikantamaan myös kadoksissa olevia henkilöitä. Myös matkustusilmoituksen voi tehdä 112-sovelluksen kautta.

Yläkuva:
Uudenmaan Pelastusliiton kouluttaja Sari Tuuri-Salonen suositteli kaikkia lataamaan kännykkäänsä 112-sovelluksen.